Activele toxice ameninta in continuare bancile din SUA

Marti, 11 August 2009, ora 10:44
1211 citiri
Activele toxice ameninta in continuare bancile din SUA

Departamentul Trezoreriei ar trebui sa ia in calcul extinderea programelor pentru eliminarea activelor toxice din bilanturile contabile ale bancilor, daca actualele conditii economice vor continua sa se inrautateasca, considera Comisia de Supraveghere din Congres, scrie Reuters, precizeaza NewsIn.

Comisia arata in ultimul raport lunar ca imprumuturile si valorile mobiliare neperformante continua sa reprezinte o amenintare pentru sistemul financiar, in special pentru bancile mai mici, care inregistreaza pierderi din cauza creditelor ipotecare.

Aceste banci ar trebui supuse unor teste de stres, mai arata Comisia, care considera ca aceste teste ar trebui repetate in cazul bancilor mari, daca recesiunea se va adanci.

In ciuda unei imbunatatiri a conditiilor din pietele financiare, Comisia considera ca "incertitudinea continua sa persiste in legatura cu aceste active toxice si capacitatea acestora de a cauza din nou instabilitatea pietelor financiare".

Raportul vine in conditiile in care Trezoreria se pregateste sa lanseze propria versiune a programului pentru eliminarea activelor toxice. Prin intermediul acestui program, mai multe fonduri de investitii public-private vor cumpara valori mobiliare toxice si guvernul le va pune la dispozitie 30 miliarde dolari.

In octombrie 2008, intregul pachet de 700 miliarde dolari era menit sa curete sistemul financiar de activele toxice. Insa din cauza complexitatii acestuia si a scaderii increderii in piete, secretarul de atunci al Trezoreriei, Henry Paulson, a folosit banii pentru injectii de capital in sistemul bancar.

De asemenea, raportul Comisiei arata ca bancile mai mici se confrunta cu pierderi de miliarde de dolari cauzate de imprumuturile acordate sectorului imobiliar comercial.

Astfel, o analiza a Comisiei arata ca 719 banci cu active intre 600 milioane dolari si 100 miliarde dolari ar avea nevoie de injectii de capital de 21 miliarde dolari, pentru acoperirea pierderilor din creditare.

Conform unui raport redactat de autoritatea de supraveghere a fondurilor TARP (Troubled Asset Relief Program ), expunerea totala a guvernului american la criza financiara s-ar putea ridica la 23,7 mii de miliarde dolari.

Noul sef al programului guvernamental de sustinere a economiei, Troubled Asset Relief Program (TARP), Herb Allison, ce are la dispozitie fonduri de 700 miliarde dolari, a spus ca programul menit sa curete bancile de active toxice va fi lansat in curand, economia fiind in recuperare.

Seful TARP, Herb Allison, a declarat in fata unei comisii parlamentare ca dezvoltarea de parteneriate public-private pentru achizitia de catre investitori si guvern a activelor bancare neperformante a fost incununata de succes.

#active, #banci, #toxice, #sua, #trezorerie , #Stiri International