Spania: Rata somajului a scazut in mai. Raman inca 4,7 mil. de someri

Luni, 04 Iunie 2012, ora 12:28
1242 citiri
Spania: Rata somajului a scazut in mai. Raman inca 4,7 mil. de someri

Chiar daca economia Spaniei nu o duce prea bine, iar sistemul bancar trece printr-o perioada de criza, rata somajului a scazut in ultimele doua luni. Asta dupa ce a inregistrat opt luni consecutive de crestere, fiind cel mai ridicat nivel din randul statelor dezvoltate.

Numarul somerilor inregistrati a scazut cu 30.113 in mai, fiind a doua luna de declin consecutiv, astfel ca numarul total al somerilor Spaniei a ajuns la 4.714.122, potrivit datelor publicate luni de Ministerul spaniol al Muncii si Asigurarilor Sociale, transmite AFP. Luna trecuta rata somajului in Spania a scazut cu 0,6% comparativ cu aprilie, cand s-au inregistrat 4.744.235 someri.

Rata somajului in Spania a inregistrat opt luni consecutive de crestere, fiind cel mai ridicat nivel din randul statelor dezvoltate - 24,4% - inainte de a incepe sa scada in aprilie. Comparativ cu mai 2011, numarul somerilor a crescut insa cu 524.463, un avans de 12,5%.

Luna trecuta a scazut si numarul somerilor cu varsta sub 25 de ani, cu 2,1%. Datele Eurostat publicate saptamana trecuta au indicat ca rata somajului in Spania era de 24,3% in aprilie, cel mai ridicat nivel din zona euro.

Euro s-a depreciat semnificativ fata de dolar, iar costurile de creditare ale Spaniei au crescut deoarece investitorii sunt ingrijorati ca Spania ar putea cadea victima crizei datoriilor. Madridul incearca sa convinga investitorii ca nu va avea nevoie de asistenta financiara, asa cum s-a intamplat in cazul Greciei, Irlandei si Portugaliei.

Spania se confrunta cu problema datoriilor ridicate ale regiunilor si ale bancilor. Mai mult, se estimeaza ca Spania va fi singura tara din zona euro care se va afla in recesiune anul viitor, in conditiile in care aproximativ un sfert din populatie nu reuseste sa-si gaseasca un loc de munca.

#spania somaj, #spania criza, #spania locuri munca, #Spania proteste reforma muncii, #Spania masuri austeritate , #Spania