Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Spania: castigarea Cupei Mondiale ar putea duce la crestere economica

Spania: castigarea Cupei Mondiale ar putea duce la crestere economica

Economia Spaniei ar putea reveni pe crestere, ca urmare a castigarii Cupei Mondiale la fotbal, care impulsioneaza optimismul populatiei, cu efect pozitiv asupra consumului, considera membri ai guvernului si analisti, informeaza Mediafax.

"Castigarea Campionatului Mondial este buna pentru economie. Acest fapt va spori increderea in tara noastra, atat pe plan intern cat si extern, cu efect pozitiv asupra PIB-ului", a declarat, luni, ministrul Economiei, Elena Salgado.

Ministrul Industriei, Miguel Sebastian, a afirmat, joi, ca o victorie a spaniolilor ar trebui sa duca la majorarea estimarii referitoare la nivelul PIB in 2010. In prezent, guvernul anticipeaza un declin economic de 0,3% comparativ cu 2009.


Spania a inregistrat in primul trimestru un avans modest al PIB, de 0,1%. Rata somajului se ridica la 20%, cel mai ridicat nivel din zona euro, deficitul bugetar este de 11,2% din PIB, iar analistii estimeaza ca pentru iesirea din recesiune este nevoie de reformarea pietei muncii, a sistemului bancar, precum si reducerea deficitului bugetar.


Castigarea Cupei poate sa sustina cel putin temporar consumul. Victoria va ajuta consumul, considera Josep-Maria Sayeras, analist la compania de cercetare a pietei Esade.


"Cand o societate este fericita, acest fapt se va repercuta si asupra consumului", a declarat Miguel Angel Fraile, secretar general al Confederatiei spaniole a comertului, care reuneste aproape 450.000 de retaileri.


Un element care ar putea frana entuziasmul consumatorilor este nivelul ridicat al datoriei private din Spania, de 178% din PIB, dar si situatia dificila de pe piata muncii.


Unul dintre sectoarele economice care ar putea profita de victoria din fotbal este cel al turismului, care reprezinta circa 10% din PIB, considera Marcio Favilla, director general al Organizatiei Mondiale a Turismului, care are sediul central la Madrid. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 991 ori
Citeste mai multe desprecupa mondiala fotbal spania crestere economica