Spania are de returnat Poloniei un imprumut de acum 600 de ani

Vineri, 03 August 2012, ora 17:10
1716 citiri
Spania are de returnat Poloniei un imprumut de acum 600 de ani

Polonia isi cere drepturile pentru un imprumut istoric acordat Spaniei in secolul al 15-lea, in valoare de 235 de milioane de zloti (57,4 milioane de euro).

Este vorba despre un imprumut de 430.000 de ducati de aur, contractat in secolul al XV-lea de catre Regele Filip al II -lea al Spaniei, pentru acoperirea cheltuielilor de razboi intre Spania si Franta, care-si disputau controlul regiunii Napole.

Polonia a incercat pana in secolul al XVII-lea sa recupereze aceasta datorie, dar nu a reusit sa obtina inapoi decat 10% din imprumut.

Citeste si - Berlinul are o datorie de 3000 mld. de euro de acum 450 de ani

Initiatorul cererii este deputatul de stanga Marek Poznanski, care a adresat solicitarea Ministrului de Afaceri Externe polonez.

Pe site-ul deputatului se specifica faptul ca la vremea respectiva un ducat se fabrica din 3,5 grame de aur. Asta ar insemna ca, la valoarea actuala a aurului, imprumutul se ridica la 57,4 milioane de euro, fara a lua in calcul dobanda.

Juristii, citati de mass-media poloneza, raman sceptici in privinta recupararii acestei datorii, tinand cont de timpul trecut de la contractarea datoriei si de schimbarile care au survenit, in toata aceasta perioada, la nivelul celor doua state.

Deputatul a reamintit ca statul spaniol a recuperat recent o comoara de 500.000 de obiecte de aur si argint, care cantaresc, in total, 17 tone. Comoara, aflata pe o nava spaniola scufundata in 1804, si descoperita de catre societatea americana Odyssey, a revenit Spaniei, dupa cinci ani de dispute juridice cu Odyssey.

#datorie istorie Spania Polonia, #imprumut istoric Spania Polonia , #Spania