"Dona Letizia", noua regina a Spaniei: Este fosta ziarista si amatoare de rock

Joi, 19 Iunie 2014, ora 13:35
3464 citiri
"Dona Letizia", noua regina a Spaniei: Este fosta ziarista si amatoare de rock

Fosta ziarista de televiziune, nascuta intr-o familie din clasa de mijloc, noua regina a Spaniei, Letizia, a introdus propriul ei stil, modern si stralucitor, in familia regala, fara sa reuseasca totusi sa ii castige pe spanioli, care ii reproseaza impasibilitatea. Ea a improspatat totusi imaginea familei regale, relateaza joi AFP.

"Dona Letizia (nascuta pe 15 septembrie 1972 la Oviedo - n.r.) i-a deschis spiritul lui Don Felipe", declara un membru al familiei sale biografului britanic Andrew Morton.

Letizia era divortata cand l-a intalnit pe Felipe, mostenitorul coroanei si print de Asturias, in 2002. 'Inteligenta, cultivata, ambitioasa, politicoasa, femeie cu nervi de otel' - erau in acea perioada termenii cei mai des folositi de colegii ei ca sa o caracterizeze. Relatia dintre cei doi a inceput in primavara lui 2003, fiind tinuta secreta pana la anuntul oficial al logodnei, in luna noiembrie a aceluiasi an.

Observata indeaproape de presa mondena, Letizia reuseste cu greu sa castige inimile spaniolilor, care ii reproseaza ca este prea distanta, prea impasibila. Unii accepta greu ca o 'femeie din popor' se bucura de iubirea printului. Ca sa indeplineasca rolul ce ii revine, cel al unei sotii discrete, Letizia are mare grija de aparitiile sale publice.

Poporul a fost alaturi de ea, la moartea surorii

Osciland intre indiferenta si ostilitate, opinia publica a fost totusi alaturi de ea cand i-a murit sora, Erika, de 31 de ani, fiind vorba probabil de sinucidere. La iesirea de la slujba de inmormantare, Letizia, insarcinata atunci, in lacrimi, la bratul lui Felipe, a multumit tuturor celor care s-au intristat la moartea 'surioarei' ei.

"Trebuie sa fie foarte atenta fiindca are impresia ca tot ceea ce face, chiar si cele mai marunte lucruri, este subiect de critica. Din acest motiv nu este relaxata si acest lucru se simte", spune Jose Apezarena, autorul unei carti aparute recent despre cuplul regal.

Presa, uneori poate prea 'critica', ar putea fi de acum mai blanda: "Sa fii printesa si sa fii regina nu este acelasi lucru. O vor vedea cu alti ochi, fara indoiala mai ingaduitori", adauga el. Cu atat mai mult cu cat Letizia ar putea avea un rol mai activ. "Construim o etapa noua, iar participarea Letiziei este importanta fiindca sunt multe lucruri de facut", este de parere scriitorul.

"Oamenii care o intalnesc sunt insa incantati de ea", afirma Cote Villar de la cotidianul El Mundo. Este mereu in ton cu moda si imbraca cu aceeasi naturalete tinute de seara create de designeri spanioli sau pantaloni jeans la iesirile private, concerte de rock independent in mici sali de teatru.

Cuplul regal are doua fetite, Leonor (nascuta in octombrie 2005), noua printesa de Asturias, si Sofia (aprilie 2007), iar familia traieste discret intr-o resedinta din parcul palatului Zarzuela.

Chiar inainte de logodna cu Felipe, spaniolii o cunosteau bine pe Letizia, care prezenta din septembrie 2003 programul de stiri la postul public TVE. Absolventa a Facultatii de Stiinte ale Informatiei de la Universitatea Complutense din Madrid, ea a fost prezentatoare si reporter la CNN+, inainte sa treaca, in 2000, la TVE, incheie AFP.

#Letizia Ortiz, #regina Spania , #Spania