Ucraina vrea revizuirea acordului semnat cu Moscova in criza gazului

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 10:09
1596 citiri
Ucraina vrea revizuirea acordului semnat cu Moscova in criza gazului

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko si-a exprimat ieri dorinta ca acordurile cu privire la livrarile de gaz rusesc, semnate in luna ianuarie cu Moscova, sa fie revizuite, pentru a se pune capat conflictului hidrocarburilor dintre cele doua tari, transmite AFP.

"Trebuie sa revenim asupra subiectului contactelor gazelor in cel mai deschis mod cu putinta, pe baza unor principii clare", a declarat Iuscenko intr-o conferinta de presa, la Kiev.

"Nici Ucraina si nici Rusia nu pot fi mandre de situatia la care s-a ajuns in ianuarie 2009.

Acordurile semnate provoaca probleme
si nu consolideaza sentimentul stabilitatii nici pentru rusi, nici pentru ucraineni, nici pentru europeni", a adaugat presedintele ucrainean.

Potrivit sefului statului, aceste documente sunt "asimetrice" si dezavantajoase pentru Ucraina, deoarece fixeaza o cantitate minima de gaze pe care Kievul trebuie sa o cumpere, insa nu prevede si o cantitate minima a volumului de hidrocarburi pe care Rusia trebuie sa il transmita Europei si care tranziteaza teritoriul ucrainean.

"Incepand din 2010, nu se va mai sti dinainte nici macar volumul de gaze care va" fi transmis prin Ucraina, a precizat Iuscenko.

In plus, el a dat asigurari ca pretul pentru anul 2009 pentru Ucraina al gazului rusesc (280 de dolari pe mia de metri cubi de gaz in cel de-al doilea trimestru) este mai mare decat cel platit de Germania, in timp ce pretul platit de Rusia pentru ca hidrocarburile sale sa tranziteze Ucraina (1,7 dolari pe mia de metri cubi de gaz pentru o distanta de 100 de kilometri) este mai mic decat la nivel european.

In total, 82% din gazul rusesc destinat Europei trece pe teritoriul ucrainean.

"Nicio societate europeana nu pompeaza gaz la acest pret. Toata lumea intelege ca este dezavantajos. (...) Tariful nu acopera cheltuielile de transport", a adaugat Iuscenko.

In luna ianuarie a acestui an a avut loc o criza a gazelor intre Kiev si Moscova, ceea ce a provocat suspendarea de catre Rusia a livrarilor de gaz catre Ucraina timp de peste doua saptamani, afectand mai multe state europene.

#criza, #gaz, #gazelor, #pret, #rusesc, #transport , #Rusia