Ucraina si Rusia se pregatesc de exporturi mari de grau

Vineri, 19 August 2011, ora 18:06
1780 citiri
Ucraina si Rusia se pregatesc de exporturi mari de grau

Ucraina si Rusia, cei mai mari exportatori de grau din regiunea Marii Negre, sunt pregatite sa atace piata mondiala cu exporturi mari, care ar putea ajunge la 25-30 de milioane de tone, in perioada 2011/2012, potrivit analistilor citati de Reuters. 

Rusia ar putea exporta in acest sezon peste 20 de milioane de tone de grau, dupa ce a livrat 3,4 milioane de tone in 2010/2011, inainte ca guvernul sa interzica vanzarile in strainatate de la jumatatea lunii august a anului trecut si pana la 1 iulie, din cauza secetei, relateaza Mediafax.

Ucraina a exportat in sezonul trecut circa patru milioane de tone de grau si vrea sa majoreze livrarile la 9,7 milioane de tone in 2011/2012.

Cele doua tari au obtinut productii mari de grau datorita vremii favorabile, ceea ce le permite sa preia piete din Orientul Mijlociu si nordul Africii, de la concurenti din Europa si alte regiuni.

Ministrul Agriculturii din Ucraina a declarat vineri ca pana pe 18 august au fost recoltate 34,1 milioane de tone de cereale, din care 23,1 milioane tone de grau.

In cazul graului, recoltarile au avut loc pe 99,6% din suprafetele cultivate.

Randamentul culturilor de grau a fost de 3,47 tone tone la hectar, fata de 2,84 tone in 2010. In Rusia, recoltarile au avut loc pe numai 40% din suprafetele cultivate si au fost obtinute 51,4 milioane tone de cereale, din care 34,3 milioane tone de grau.

Potrivit serviciului de prognoza meteorologica, Rusia ar putea sa obtina o productie de cereale de peste 90 de milioane de tone in 2011, comparativ cu numai 61 milioane de tone anul trecut, cand a fost grav afectata de seceta.

Institutul pentru Studii in domeniul pietei agricole (IKAR) din Rusia anticipeaza o productie de grau de 57 de milioane de tone, fata de 41,5 milioane tone in 2010 si 61,7 milioane tone in 2009.

Ministerul rus al Agriculturii nu a emis o estimare oficiala privind productia de grau. In Ucraina, preturile mari de pe piata interna vor limita exporturile, dar Rusia, care a acumulat stocuri uriase din sezonul trecut, domina livrarile din regiune.

Dupa expirarea embargoului, Rusia a exportat in iulie 2,6 milioane tone de cereale, dintre care 2,4 milioane tone de grau.

Principalii cumparatori au fost Turcia si Egiptul. Spre deosebire de anii anteriori, au crescut exporturile rusesti de grau de calitate joasa si medie catre sudul Europei, respectiv Italia, Spania, Grecia si Portugalia, din cauza competitivitatii scazute a graului ucrainean, potrivit analistilor de la institutul SovEcon.

SovEcon anticipeaza ca Rusia ar putea exporta in august 2,9 milioane tone de cereale, dintre care 2,6 milioane tone de grau.

Perspectivele Ucrainei sunt mai putin favorabile. Este improbabil ca exporturile de cereale sa depaseasca 1,6 milioane de tone in iulie-august, a estimat asociatia UAC in aceasta saptamana. 

#rusia, # ucraina, # export grau, # export , #Rusia