Turcia se teme de un nou val de refugiati din Siria: Peste un milion ar putea veni numai din Alep

Miercuri, 19 Octombrie 2016, ora 17:39
2922 citiri
Turcia se teme de un nou val de refugiati din Siria: Peste un milion ar putea veni numai din Alep
Foto: Wikimedia

Bombardamentele efectuate de Rusia si fortele lui Bashar al-Assad asupra orasului sirian Alep, controlat de rebeli, ar putea pune pe drumuri populatia din zona, iar acest lucru pune pe ganduri Ankara.

Presedintele turc Recep Erdogan s-a aratat ingrijorat de dimensiunea pe care ar putea-o atinge un exod de refugiati din Alep, considerand ca un milion de persoane ar putea incerca sa gaseasca adapost in Turcia.

Seful statului turc considera ca tara sa nu mai poate face fata unui aflux atat de mare de refugiati, iar cei responsabili de declansarea unui asemenea exod vor trebui sa se consulte in aceasta privinta cu liderii de la Ankara.

Erdogan a admis ca a purtat o discutie de cateva ore cu presedintel rus Vladimir Putin pentru a stabili ce este de facut in privinta situatiei din Alep.

"A spus ca de marti (18 octombrie - n.red.), de la ora 22:00, a oprit bombardamentele. Ei ne-au sunat pentru a aranja evacuarea orasului de catre trupele Frontului Al-Nusra. Am cazut de comun acord ca avem nevoie de ceva timp pentru a-i lasa pe amicii nostri sa studieze caile de evacuare, pentru ca populatia din Alep sa traiasca apoi in pace", a explicat Erdogan.

Desi se inteleg din ce in ce mai bine intr-o multime de chestiuni, Erdogan si Putin nu au ajuns inca la un consens in privinta situatiei din Siria.

Astfel se face ca Putin si-a reglat tirul bombardierelor rusesti pe Alep, in incercarea de a spulbera opozitia reprezentata de miscarea jihadista Frontul Al-Nusra, fosta ramura siriana a Al-Qaeda, in vreme ce Ankara sustine aceasta grupare, Erdogan sperand inca la inlaturarea liderului Bashar al-Assad de la putere.

Bombardamentele rusesti asupra orasului Alep au fost catalogate de liderii occidentali drept crime de razboi, iar Vladimir Putin pare ca este pe punctul de a face un pas inapoi in aceasta privinta, dupa ce a fost amenintat cu un nou set de sanctiuni economice dictate impotriva Rusiei.

#razboi civil Siria, #bombardamente Alep, #refugiati razboi Siria, #negocieri Putin Erdogan , #Rusia