Rusii vor sa deschida o baza militara la doar 85 de kilometri de granita cu SUA

Marti, 30 August 2016, ora 17:45
23584 citiri
Rusii vor sa deschida o baza militara la doar 85 de kilometri de granita cu SUA
Foto: Socioecohistory

Rusia are de gand sa infiinteze o garnizoana militara la doar 85 de kilometri de granita cu Statele Unite ale Americii, in Alaska. Este vorba despre o baza aeriana care ar putea gazdui o intreaga divizie si unde ar putea fi aduse inclusiv rachete Iskander si statii de bruiaj.

Masura face parte dintr-un plan mai amplu al Moscovei de a impanzi coasta de est a Rusiei cu baze militare, din apropierea Alaskai si pana in vecinatatea Insulelor Kurile, un teritoriu revendicat si de Japonia, informeaza Washington Times.

Amplasarea noilor baze militare in regiunea arctica ar putea intensifica tensiunile deja existente intre Kremlin si Casa Alba.

Trupele isi vor ocupa noile pozitii incepand cu 2018, iar una dintre cele mai fierbinti zone va fi cea din apropierea Stramtorii Bering, unde rusii vor sa intaleze o garnizoana la doar 85 de kilometri de granita cu statul american Alaska.

"Vrem sa asiguram controlul asupra marilor interioare dintre Insulele Kurile si Stramtoarea Bering. Vom acoperi astfel rutele de desfasurare a Flotei Pacificului catre Orientul Indepartat si zonele maritime din Nord, ocazie cum care vom creste viabilitatea de lupta a fortelor noastre navale inarmate cu arme nucleare", a declarat ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu.

Amplasarea unei baze aeriene atat de aproape va da si mai multe batai de cap americanilor, ale caror avioane F-22 Raptor au interceptat in mai multe ocazii bombardiere rusesti care survolau spatiul aerian din apropierea coastei arctice a Statelor Unite.

"Sa presupunem ca, pe langa apararea de coasta, Rusia va instala aici si sisteme de rachete balistice cu raza scurta de actiune Iskander. Atunci, avioanele F-22 nu vor mai avea timp sa intercepteze bombardierele rusesti, iar statiile antiracheta americane a putea fi bruiate.

Personalul de la baza Elmendorf si trupele de la Fort Richardson se vor duce la culcare cu un sentiment apasator, asa cum aveau si in perioada Razboiului Rece", a prognozat analistul militar rus Serghei Ishcenko, citat de agentia moscovita Sputnik.

#baze militare Rusia, #tensiuni Rusia SUA, #baze militare regiunea arctica, #rachete balistice Rusia , #Rusia