Rusii joaca tare in Orientul Mijlociu: Cum s-ar putea implica si in razboiul din Yemen

Marti, 23 August 2016, ora 12:26
4042 citiri
Rusii joaca tare in Orientul Mijlociu: Cum s-ar putea implica si in razboiul din Yemen
Foto: Wikimedia

Ali Abdulah Salleh, fostul presedinte al Yemenului, nu are nimic impotriva unei cooperari cu Moscova impotriva fenomenului terorist din regiunea Orientului Mijlociu, ba chiar a avansat ideea ca viitorul guvern de la Sana'a sa permita accesul fortelor Rusiei in bazele militare ale tarii.

Yemenul este sfasiat de mai bine de un an de un razboi civil in care trupele guvernamentale au de infruntat miscarea rebelilor houthi, iar fostul presedinte si-a orientat miscarea politica spre o alianta cu trupele rebelilor sustinuti de Iran, relateaza Reuters.

Yemenul a devenit un camp de razboi intre Riad si Teheran, Arabia Saudita intervenind in razboiul civil pentru a sustine tabara guvernamentala, in vreme ce Iranul sprijina miscarea Houthi.

Salleh, un fost aliat al americanilor in politica anti-terorista din regiune, a parasit functia de sef al statului in 2011, in urma unor manifestatii populare de amploare, iar acum pare sa se uite tot mai des spre Moscova.

"In lupta impotriva terorismului noi suntem gata sa oferim facilitatile de care dispunem: porturi si aeroporturi. Suntem gata sa punem aceste baze la dispozitia Federatiei Ruse", a declarat fost presedinte yemenit intr-un interviu acordat canalului Russia 24.

Rusia este singurul stat care mai mentine o reprezentanta diplomatica in Yemen, tara in care cele 16 luni de conflict intre coalitia condusa de sauditi si rebelii Houthi au facut 6.500 de victime.

De asemenea, fortele aeriene ale Rusiei au apelat luna aceasta la baze aeriene puse la dispozitie de guvernul iranian pentru a continua ofensiva impotriva gruparilor rebele din Siria, o alta tara din regiune sfasiata de un sangeros conflict intern.

In cadrul reuninii Consiliului de Securitate al ONU din 2015, reprezentantii Moscovei au fost singurii care s-au abtinut de la votul dat impotriva furnizarii de arme catre gruparea Houthi.

Anumite surse relateaza ca tensiunile din Yemen au facilit accesul in tara a unor celule ale gruparilor teroriste Al Qaida si Statul Islamic, noua alianta formata la Sana'a intre rebeli si fosti lideri politici yemeniti gasind astfel un pretext de a solicita o interventie militara a Rusiei in zona.

Avand controlul asupra capitalei si a unei mari parti din teritoriul Yemenului, fortele rebele au anuntat ca intentioneaza sa formeze un guvern care sa preia functiile fostei conduceri.

Intr-o declaratie comuna, ambasadorii din grupul tarilor G18, printre care si Rusia, au condamnat formal actiunile "unilaterale si neconstitutionale" ale gruparii care controleaza Sana'a, amintind ca acestea sunt in masura sa pericliteze negocierile de pace din Yemen.

#razboi civil Yemen, #conflicte Orientul Mijlociu, #razboi Rusia, #interventii militare Orientul Mijlociu, #raboi antiterorism , #Rusia