Rusii au inceput sa vanda tot mai multe arme, dar piata este dominata inca de SUA

Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 15:38
5265 citiri
Rusii au inceput sa vanda tot mai multe arme, dar piata este dominata inca de SUA
Foto: Wikimedia

Producatorii de arme din SUA au vandut mai putin arme in 2015, marcand al cincilea an consecutiv de scadere a vanzarilor, arata cel mai recent studiu al Institutului International de Cercetari pentru Pace Stockholm (SIPRI).

Procentul liber de piata a fost ocupat rapid de firme din industria apararii din Europa, cu Rusia marcand o crestere substantiala a vanzarilor de arme la nivel global, se mai arata in studiu, informeaza CNN Money.

Rusii avanseaza constant

In ciuda reducerii volumului de vanzari, americanii au in continuare cele mai mari incasari din comertul cu arme, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 209,7 miliarde de dolari.

Este cu 3% mai putin decat in 2014, dar inca reprezinta 56% din comertul global cu arme, raporteaza expertii institutului.

Producatorii din Europa si Asia incep sa erodeze insa cota de piata detinuta de firmele americane, acesta in contextul in care analistii SIPRI nu au obtinut in timp util nivelul vanzarilor realizate de China.

Rusii au continuat sa avanseze pe piata lasata libera de producatorii din SUA, dupa ce oricum in 2014 si 2013 au avut cresteri de 48%, respectiv 20% in vanzarile generate de industria apararii.

In 2015, companiile producatoare de armament din Rusia au vandut cu 6,2% mai multe arme, detinand in prezent o cota de 8,1% din piata globala de arme.

Avansul industriei de profil din Rusia va continua, in contextul in care presedintele Vladimir Putin a decis sa impulsioneze sectorul de aparare cu 20.000 de miliarde ruble (700 de miliarde de dolari) pana in 2025.

Declin controlat

Pe de alta parte, producatorii americani ar fi putut acapara o cota mai mare de piata, daca administratia Obama nu ar fi plafonat cheltuielile de aparare.

"Exista inca limitari in cheltuielile cu apararea. Desi banii sunt acolo, nu se aloca pentru contracte de acest tip", explica Aude Florent, director in cadrul SIPRI.

In acelasi timp, partenerii internationali ai Statelor Unite au gasit o sansa de a ocupa o portiune din piata lasata libera de producatorii americani. Franta a reusit sa creasca vanzarile de arme cu 13% gratie unor contracte noi cu Egiptul si Qatar, in vreme ce industria de Aparare din Germania a vandut cu 7,4% mai multe arme.

Fleurent crede ca trendul pozitiv inregistrat in 2015 de companiile producatoare de armament din Europa se va mentine, pe masura ce statele din spatiul euroatlantic vor creste treptat bugetele de aparare, ca urmare a tensiunilor aparute in relatia cu Rusia.

Inclusiv britanicii au reusit sa impulsioneze vnazarile de arme cu 2,8%, dupa ce in 2014 comertul cu arme avusese de suferit.

Sud-coreenii au inregistrat o crestere a vanzarilor de arme de 32%, dar aceasta ca urmare a comenzilor masive de pe plan intern. La fel, India si Turcia au avut vanzari mai mari cu 10%, ca urmare a programelor nationale de modernizare a fortelor armate.

Primele 100 de companii reprezentative din sector au vandut armament de 370 de miliarde de dolari in cursul anului trecut, aproximativ la acelasi nivel ca in anul 2014.

#industria Aparare SUA, #comert global arme, #vanzari arme Rusia, #buget aparare NATO , #Rusia