Rusia si Belarusul sunt implicate intr-un nou conflict comercial

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 09:45
1349 citiri
Rusia si Belarusul sunt implicate intr-un nou conflict comercial

Rusia si Belarusul sunt implicate de marti intr-un nou conflict comercial, dupa ce Minskul a inchis o importanta conducta care transporta combustibil rusesc, iar Moscova a pus embargou asupra unor produse din carne din tara vecina, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Ministerul belarus pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca a ordonat inchiderea unei conducte care transporta combustibil rusesc spre orasul leton Ventspils, acuzand operatorul rus al acesteia ca nu a remediat numeroasele defectiuni care ar putea duce la scurgeri de combustibil.

Inchiderea acestei conducte se adauga unei lungi liste de conflictele comerciale intre Moscova si Minsk din ultimele luni, dispute privind datoriile pentru gaze si embargoul asupra produselor lactate belaruse, in contextul in care Minskul se apropie de Occident si se indeparteaza de fostul sau aliat traditional, Moscova.

Rusia, care furnizeaza anual aproximativ zece milioane de tone de combustibil orasului leton Ventspils prin Belarus, a anuntat ca este surprinsa de decizia Minskului, pentru ca cele doua parti ar fi ajuns la o intelegere asupra unui calendar de reparare a conductei.

"A fost neasteptat", a declarat Vladimir Nazarov, prim vicepresedintele companiei Transneftproduct (TNP) care opereaza conducta.

Potrivit acestuia, firma incepuse la 16 iunie activitati de rutina de intretinere a conductei care urmau sa dureze patru zile, cand compania sa a primit la 17 iunie ordinul de a amana pe termen nelimitat reluarea transportului de combustibilul prin conducta.

Purtatorul de cuvant al Ministerului belarus pentru Situatii de Urgenta, Vitali Novitki, a declarat ca vinovata pentru inchiderea conductei este TNP, care nu s-a grabit sa faca reparatii si sa remedieze probleme, dupa ce conducta a fost inchisa de doua ori in 2007 din cauza unor accidente.

"Din cate stim, proprietarii efectueaza in prezent operatiuni masive de reparatie.

De indata ce defectiunile cele mai periculoase vor fi rezolvate, transportul conbustibilului va fi reluat", a precizat Novitki, refuzand sa avanseze vreun termen in acest sens.

La randul sau, vicepresedintele TNP a declarat ca firma sa si Belarusul au ajuns la o intelegere luna trecuta privind remedierea a 150 de defectiuni pana la sfarsitul anului 2009, astfel incat compania a redus la jumatate cantitatea de combustibil transportata de conducta in ultimele saptamani.

Conducta aprovizioneaza portul leton Ventspils, care este administrat de compania internationala Vitol.

Rusia intentioneaza sa suspende tranzitul prin aceasta conducta, dupa ce isi va extinde propriile cai de export al combustibilului prin Marea Baltica.

"Aceasta (suspendare - n.red.) ne afecteaza, cu siguranta. Totusi, sper ca vor face totul" pentru a relua transportul, a declarat Olga Petersone, presedintele companiei Ventspils Nafta.

"Nu pot da cifre exacte in legatura cu pierderile noastre. Este un subiect pe care il vom discuta cu partenerii nostri de la Transneftproduct", a adaugat petersone.

Pe de alta parte, autoritatea rusa pentru sanatatea plantelor si animalelor, Rosselkhoznadzor, a anuntat marti intr-un comunicat ca a introdus un embargou asupra produselor din carne de la doua uzine de procesare din Belarus.

Intr-o alta declaratie, institutia le-a cerut diviziilor sale regionale sa intensifice controlul asupra produselor din carne si a celor lactate fabricate de peste 40 de firme belaruse, "pentru a preveni importurile periculoase din punct de vedere veterinar si sanitar".

#combustibil, #conflict, #embargou, #rusia , #Rusia