Rusia are o noua politica externa. Se orienteaza spre China si India

Luni, 18 Februarie 2013, ora 08:36
2051 citiri
Rusia are o noua politica externa. Se orienteaza spre China si India

Presedintele rus Vladimir Putin a prezentat noua conceptie de politica externa a Federatiei Ruse, declarand ca o componenta importanta a acesteia vizeaza construirea unor relatii stranse cu India si China, a relatat duminica postul de televiziune RT.

In cadrul unei reuniuni a Consiliului Securitatii Rusiei - for consultativ pe langa presedintia de la Moscova - Putin a subliniat vineri ca "greutatea si prestigiul Rusiei vor creste in lume!". Pentru prima oara de la revenirea la Kremlin pentru al treilea mandat prezidential in mai 2012, Putin si-a facut publice reflectiile diplomatice, noteaza RT.

China si India, a spus el, au abordari similare fundamentale cu privire la probleme-cheie internationale si aceasta constituie, in opinia sa, una din garantiile de stabilitate atat in regiune, cat si in lumea intreaga.

Rusia intentioneaza sa mentina o cooperare stransa cu China, inclusiv in cautarea si eliminarea noilor provocari si amenintari la nivel regional si global. Moscova doreste ca cele doua tari sa coopereze mai strans in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, G20, BRICS, Organizatia de Cooperare de la Shanghai.

Liderul rus spera de asemenea in consolidarea influentei constructive a Organizatiei de Cooperare de la Shanghai in intreaga regiune Asia-Pacific.

Una din prioritatile principale ale politicii externe a Rusiei ramane angajarea unor relatii bilaterale si multilaterale constructive cu tarile CSI.

Seful statului a declarat ca noua conceptie tine cont de schimbarile recente din lume, printre care a mentionat "criza financiara globala, care inca ne da batai de cap, redestribuirea echilibrului de putere in afacerile mondiale, o crestere puternica a turbulentelor in Orientul Mijlociu si Africa de Nord".

Putin a mai spus ca Rusia "va continua sa duca o politica activa si constructiva pe plan international" si isi va intensifica diplomatia economica, precum si asa-nimita "soft power" in afacerile internationale.

De asemenea, Moscova intentioneaza sa mentina o cooperare constructiva cu SUA in domeniul controlului armamentului, releva RT. Rusia spera ca SUA sa respecte prevederile dreptului international, in special Carta ONU in ceea ce priveste neamestecul in treburile interne ale altor tari, a subliniat presedintele rus.

#politica externa Rusia, #Vladimir Putin politica externa, #Rusia diplomatie China India , #Rusia

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  3. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  4. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  5. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  6. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  7. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  8. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  9. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  10. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO