Nostalgici dupa URSS: Armata rusa lucreaza pe ascuns la tancul cu laser?

Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 14:28
6791 citiri
Nostalgici dupa URSS: Armata rusa lucreaza pe ascuns la tancul cu laser?
Foto: Kremlin

Inginerii militari din Rusia au inceput sa dezgroape vechile proiecte concepute de inaintasii lor in perioada de final a Uniunii Sovietice.

La doua decenii dupa reluarea productiei masive de armament si dezvoltarea unei noi generatii de tehnica de lupta, producatorii de arme din Rusia se gandesc sa reinvie proiectul tancurilor cu laser.

Vestea vine la doar cateva luni dupa ce Kremlinul si media din Rusia au scos in evidenta calitatile noului model de tanc T-14 Armata, observa reporterii International Business Times.

Proiect invechit

De la mijlocul anilor '70 si pana la prabusirea blocului comunist din estul Europei, sovieticii s-au concentrat intens pe strategia dotarii tancurilor T-80, navelor si avioanelor cu lasere menite sa defecteze sistemele optice si de ghidaj ale satelitilor militari, rachetelor balistice si ale altor arme concepute de adversari.

In acest moment, chestiunea contracararii unui atac inamic prin intermediul laserelor pare sa fi revenit in actualitate.

Ziarul Kremlinului, Rossiyskaya Gazeta, a publicat deja un articol in care anunta ca inginerii militari din industria de Aparare cauta inspiratie in vechile proiecte abandonate de sovietici.

"Armele laser pe platforma unui tanc T-14 ar putea distruge instantaneu dispozitivele optice ale vehiculelor blindate din raza lor de actiune.

Nu sunt confirmari oficiale in acest sens, dar nici nu s-a infirmat varianta armelor cu laser. Un inalt oficial din perioada Eltin sustine chiar ca sistemele laser pe care URSS vroia sa le foloseasca atunci erau deja operationale", raporteaza publicatia Kremlinului.

In acest moment, tancul T-14 Armata este cea mai sofisticata creatie a industriei de Aparare din Rusia. Poate fi operat de doua persoane, are comenzi digitale si sisteme de avertizare in cazul unei amenintari.

Adaugarea unor arme laser pe tancul rusesc l-ar face intr-adevar o masina de lupta a secolului XXI.

Americanii rad in pumni

Analistii militari din Statele Unite nu se arata prea afectati de noile planuri ale rusilor. Cu economia pusa pe butuci, eforturile Kremlinului de a aloca o suma cat mai mare industriei de Aparare din Rusia nu au prea multe sanse de succes.

"Actuala conducere de la Kremlin a facut o prioritate din modernizarea armatei, iar rezultatul a putut fi observat atat in evolutia evenimentelor din Ucraina, cat si in parada desfasurata pe 9 Mai, in Piata Rosie de la Moscova.

In schimb, reluarea unor proiecte din perioada sovietica, fara o investitie adecvata in infrastructura tehnologica a tarii, nu va crea noua arma minune pentru Kremlin", remarca maiorul (r) american Ray Finch in ultimul numar al revistei OE Watch.

Investitii noi

Insa, acest aspect nu-i opreste pe rusi sa-si doteze fortele armate cu noi arme. Primul ministru Dimitri Medvedev va prezenta, pe 15 iulie, un raport privind cheltuielile bugetare in sectorul Apararii pe urmatorii 3 ani, anunta agentia TASS.

Saptamana trecuta, oficialii din guvernul de la Moscova au crescut bugetul alocat pentru Aparare pentru urmatorii 2 ani, motivand acest lucru prin tensiunile geopolitice din zona. Vladimir Putin a promulgat legea la inceputul acestei saptamani.

Cheltuielile de Aparare din Rusia au atins deja 4% din PIB, depasind, ca procent, nivelul sumelor alocate de statele membre OCDE sau BRICS, cu exceptia Chinei.

Inclusiv in acest an, fortele militare ruse vor receptiona o cantitate impresionanta de tehnica de lupta: 2 sisteme de rachete Iskander-M, 701 tancuri, tanchete si transportoare blindate si 1.545 de vehicule militare cu blindaj usor.

Pe langa acestea, aviatia rusa va beneficia si de 126 de avioane de lupta noi si 88 de elicoptere de asalt.

#industrie aparare Rusia, #buget Aparare Rusia, #arme noi Rusia , #Rusia