Izbucnirea unei crize economice poate fi anticipata cu formule fizice

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 17:49
1903 citiri
Izbucnirea unei crize economice poate fi anticipata cu formule fizice

Un celebru matematician rus, Victor Maslov, renumit pentru previziunile sale exacte privind criza financiara din Rusia in 1998, a declarat intr-un interviu pentru cotidianul rus Rossiiskaia Gazeta, ca fenomenele ce se petrec in prezent in economie sunt similare cu unele procese din fizica.

El a explicat ca se refera la asa-numitele schimbari de faza, "cand situatia se inrautateste brusc, si nu treptat, si asemenea unei avalanse trece dintr-o stare in alta". Criza actuala este un exemplu reprezentativ. "Astfel de procese sunt bine cunoscute in fizica si descrise prin formule. Formule asemanatoare se pot aplica si in economie. De exemplu, se poate anticipa cu exactitate daca va izbucni sau nu criza si chiar se poate indica momentul respectiv", a afirmat academicianul rus.

El a mai spus ca aceasta criza nu l-a luat prin surprindere, afirmand ca in vara el si-a vandut dacea (casa de la tara) si apartamentul si a transferat toti banii copiilor sai peste hotare, sfatuindu-i cum sa-i administreze in perioada crizei.

Intrebat ce ar putea recomanda presedintelui american Barak Obama, Maslov a raspuns ca "nu trebuie salvati cei care sunt vinovati de tot ce s-a intamplat si in primul rand bancile de pe Wall Street". "Datoriile lor au depasit demult cifrele critice. Ajutorul este necesar pentru bancile mijlocii, care ofera servicii populatiei. Mai mult, implicarea statului in domeniul bancar, pentru a scoate, cu ajutorul unor parghii drastice si nu spontan, tara din groapa datoriilor".

In ceea ce priveste propria tara, academicianul rus a afirmat ca nu are un raspuns, intrucat economia ruseasca este inchisa, iar cota economiei subterane este prea ridicata.

 

#criza, # anticipare, # formule fizice, # economie , #Rusia