Inflatia din Rusia, la cel mai inalt nivel din ultimii sapte ani

Vineri, 06 Februarie 2015, ora 09:45
1574 citiri
Inflatia din Rusia, la cel mai inalt nivel din ultimii sapte ani
Foto: Reuters

Inflatia anuala din Rusia a accelerat in ianuarie peste asteptari, de la 11,4% la 15%, atingand cel mai ridicat nivel din 2008, in conditiile in care preturile de consum au urcat puternic in ultimele luni, pe fondul deprecierii rublei si al scaderii importurilor de alimente.

Inflatia a depasit estimarile analistilor, care anticipau o rata anuala de 13,5% in ianuarie. Raportat la decembrie, preturile de consum au urcat in ianuarie cu 3,9%, potrivit datelor Serviciului Federal de Statistica din Rusia, relateaza Bloomberg citat de Mediafax.

"Inflatia este departe de maximul estimat pentru acest an si, cel mai probabil, se va situa intre 15% si 19% in primul trimestru. Cresterea ratei va duce la o scadere semnificativa a salariului real din economie, limitand cererea de consum", a declarat pentru Bloomberg Tatiana Orlova, economist sef pentru piata din Rusia al Royal Bank of Scotland din Londra.

Accelerarea surprinzatoare a inflatiei, pana la nivelul ratei dobanzii cheie stabilita de banca centrala, submineaza eforturile guvernului de la Moscova de a limita impactul asupra economiei generat de deprecierea rublei si scaderea pretului petrolului .

Intr-o mutare neasteptata, Banca Rusiei a redus vineri dobanda de politica monetara cu 2 puncte procentuale, la 15%, invocand o stabilizare a inflatiei pe fondul incetinirii activitatii economice. Institutia estima o rata anuala a inflatiei mai mica de 10% pentru luna ianuarie.

Rata dobanzii de politica monetara a fost ridicata de la 10,5% la 17% in decembrie, cand Banca Rusiei a operat cea mai mare crestere intr-o singura etapa din ultimii 16 ani, in incercarea de a opri deprecierea rublei.

Tot pentru a contracara efectele scaderii rublei si a sprijini consumul intern, autoritatile de la Moscova analizeaza introducerea de preturi maximale pentru alimentele de baza.

#inflatie Rusia, #criza Rusia, #preturi Rusia, #depreciere rubla , #Rusia