Gazprom: Profitul s-a injumatatit in cel de-al doilea trimestru

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 15:08
1587 citiri
Gazprom: Profitul s-a injumatatit in cel de-al doilea trimestru

Gigantul rusesc Gazprom a anuntat pentru trimestrul doi al lui 2012 un profit in scadere cu 50%, pe fondul deprecierii rublei discounturilor oferite clientilor europeni. Gazprom este in prezent cel mai mare producator de gaze naturale la nivel mondial.

In perioada aprilie-iunie 2012, profitul net al companiei ruse a scazut la 150,8 miliarde de ruble (4,8 miliarde de dolari), de la 303,7 miliarde de ruble in perioada similara din 2011. Analistii se asteptau la un castig de 140,3 miliarde de ruble, relateaza Agerpres, citand Bloomberg.

Veniturile Gazprom au scazut in trimestrul doi cu 2,4%, la 1,01 mii de miliarde de ruble.

'Tendinta negativa a performantei financiare a companiei continua, in ciuda imbunatatirii mediului macroeconomic, si pare alarmanta pentru noi. Ne asteptam ca performanta financiara slaba sa mentina pretul actiunilor Gazprom sub presiune', se arata intr-o analiza a VTB Capital.

Gazprom a recunoscut ca a acordat clientilor europeni discounturi retroactive de 54,7 miliarde de ruble in trimestrul doi, dupa 78,5 miliarde de ruble in precedentele trei luni.

In primul semestru din 2012, vanzarile de gaze naturale au inregistrat un declin de 11%, la 256 miliarde metri cubi, inregistrandu-se scaderi pe toate pietele principale ale Gazprom: Europa, fosta Uniunea Sovietica si Rusia. Veniturile nete din vanzarile de gaze au scazut chiar daca au urcat preturile in fosta Uniunea Sovietica si Rusia.

Vineri dimineata, actiunile Gazprom au urcat cu 0,7%, la 145,46 ruble, la bursa de la Moscova. Anul acesta, actiunile au inregistrat un declin de 15%.

#rezultate financiare Gazprom, #profit Gazprom, #depreciere rubla, #discount gaz Europa , #Rusia