Companiile din Rusia care folosesc material vinicol moldovenesc vor fi verificate

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 15:54
1445 citiri
Companiile din Rusia care folosesc material vinicol moldovenesc vor fi verificate

Companiile din Rusia care utilizeaza material vinicol din Republica Moldova vor fi verificate daca respecta legislatia, a anuntat luni seful serviciului sanitar rus Rospotrebnadzor, Ghennadi Oniscenko, relateaza Jurnal.md, potrivit NewsIn.

"Intentionam sa inspectam companiile ruse care sunt specializate in utilizarea produselor vinicole moldovenesti", a afirmat Oniscenko.

El a adaugat ca decizia este motivata de "ingrijorarea intemeiata referitoare la respectarea legislatia Rusiei de catre acesti producatori".

Ghennadi Oniscenko a mai declarat ca expertii rusi se vor intoarce la Chisinau in prima jumatate a lunii octombrie cu o inspectia la cele sapte intreprinderi vinicole moldovenesti care vor fi incluse in lista exportatorilor in Federatia Rusa. 46 de companii aveau dreptul sa exporte vin pe piata rusa, iar numarul acestora va creste pana la 53 de companii.

La 23 august, seful serviciilor sanitare ruse, Ghennadi Oniscenko, a anuntat ca suspenda vizitele la producatorii moldoveni de vin, motivand ca a fost deranjat de "comportamentul autoritatilor moldovene", pe care le-a jignit sugerand ca au mintea tulburata de substantele daunatoare din vinurile autohtone.

Ghennadi Oniscenko a amenintat la 17 iulie ca Rusia va introduce un embargo total pentru vinurile moldovenesti, daca in doua saptamani nu vor fi intreprinse masuri urgente pentru imbunatatirea calitatii acestora.

La 28 iulie, Rusia a initiat procedura de returnare a aproximativ un milion de litri de vin moldovenesc, pe motiv ca in continutul acestora a fost depistat un nivel inalt de dibutilftalat, o substanta toxica.

Problemele cu Rusia intampinate de exportatorii moldoveni de vinuri au aparut dupa ce presedintele interimar a semnat un alt decret, la 24 iunie, prin care declara 28 iunie "zi a ocupatiei sovietice" si cerea retragerea trupelor si armamentului rus din Transnistria.

Decretul a nemultumit profund Moscova, iar expertii Rospotrebnadzor au descoperit intre 30 iunie si 2 iulie ingrediente periculoase in 18 loturi de vin moldovenesc importat.

#companii, #moldovenesti, #rusia, #vinuri , #Rusia

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0003

1 USD = 4.6356 RON

-0.0046
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  3. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  6. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  7. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  8. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  9. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați
  10. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul