Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Un roman a cumparat tot lotul Cioran, pentru 405.000 euro

Un roman a cumparat tot lotul Cioran, pentru 405.000 euro

Un roman a cumparat intregul lot cu manuscrise si documente ale lui Emil Cioran, la finalul licitatiei ce a avut loc joi, la Paris, oferind intreaga suma la care s-a ajuns prin licitarea fiecarui obiect in parte, de 405.000 de euro, a declarat pentru MEDIAFAX directorul BCU, Mireille Radoi. 

Dupa incheierea licitatiei, directorul BCU, Mireille Radoi, a declarat pentru MEDIAFAX ca un roman a cumparat intregul lot cu manuscrise si documente ale lui Emil Cioran, la finalul evenimentului ce a avut loc joi, la Paris, oferind intreaga suma la care s-a ajuns prin licitarea fiecarui obiect in parte - 405.000 euro.

Mireille Radoi a precizat ca aceasta informatie i-a fost data de reprezentantii casei Binoche si Giquello, care au organizat, joi, la Paris, licitatia in care erau incluse mai multe manuscrise si documente ale lui Emil Cioran.


Compania KDF Energy, detinuta de George Brailoiu, a achizitionat manuscrisele si documentele lui Emil Cioran care au fost scoase la licitatie joi, la Paris, si le va aduce in tara, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piata. Compania KDF Energy este lider pe piata romaneasca a certificatelor de emisii de dioxid de carbon.


Compania a fost infiintata in 2002, are filiale in Bulgaria, Grecia si Lituania si este in totalitate controlata de omul de afaceri George Brailoiu.


Biblioteca Centrala Universitara (BCU) si Televiziunea Romana (TVR) au participat la aceasta licitatie cu intentia de a achizitiona impreuna tot lotul Emil Cioran, care cuprindea 123 de pozitii, valoarea tuturor obiectelor fiind estimata de specialisti la o suma sub 100.000 de euro.


Dupa o licitatie in care fiecare document in parte a fost supralicitat, BCU si TVR reusind sa castige mai multe dintre acestea, un alt licitator a achitat suma totala la care s-a ajuns pentru acest lot - 405.000 euro -, adjudecandu-si-l astfel, conform clauzei "faculte de reunion de lots".


"Nu ne-am mai inchipuit ca cineva poate sa faca totalul. Reusisem sa luam din fiecare, si din manuscrise, si din documente", a declarat Mireille Radoi pentru MEDIAFAX.


Ea a mai precizat ca s-a ajuns la sume foarte mari la licitarea fiecarui document in parte, dand ca exemplu diploma de licenta - 17.000 de euro, diploma de bacalaureat - 8.000 de euro - si manuscrisele "Schimbarea la fata a Romaniei" - 20.000 de euro si "Cartea amagirilor" - 13.000 de euro.


Pe de alta parte, si reprezentantii TVR au declarat pentru MEDIAFAX ca TVR reusise sa achizitioneze cateva documente ale lui Cioran, insa au pierdut totul din cauza ca o persoana a achizitionat tot lotul, oferind intreaga suma la care s-a ajuns prin licitarea fiecarui obiect in parte.


"S-a licitat mult mai mult decat ne asteptam. Toti cei care reusisera sa achizitioneze ceva au pierdut la final. A fost mult peste posibilitatile noastre", au mai spus reprezentantii TVR.


Printre manuscrisele si documentele lui Cioran scoase la licitatie la hotelul Drouot Richelieu din Paris, joi, s-au numarat caiete manuscrise - "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Jansenismul", "Pamflet si pamfletar", "Consideratiuni asupra problemei cunostintei la Kant", "Banalitate si transfigurare", "Cartea amagirilor", "Lacrimi si sfinti", "Schimbarea la fata a Romaniei" -, numeroase carti postale si scrisori adresate parintilor si altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat asezat, semnata pe verso, diploma de bacalaureat, datata 5 octombrie 1928, diploma de licenta in filosofie si litere, datata 23 iunie 1932, un carnet de student emis in Germania pentru anul scolar 1933 - 1934, cu fotografie si semnatura, mai multe carti de identitate emise de autoritatile germane, un pasaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis in Franta, abonamente de tren, fise de lectura, un permis pentru biblioteca si multe altele.


Printre cele mai scumpe dintre acestea, dupa valoarea estimata, s-au numarat manuscrisul intitulat "Indreptar patimas", datat 12 martie 1940, evaluat de experti la o suma intre 8.000 si 10.000 de euro, dar si cateva manuscrise evaluate la sume intre 4.000 si 5.000 de euro, precum "Max Stirner", nedatat (aproximativ 1929 - 1930), "Intuitionismul contemporan", nedatat (1932), "Lacrimi si sfinti", nedatat (1936 - 1937).


Expertul Frederic Castaing, citat de Radio France Internationale (RFI), a precizat, miercuri, ca aceste manuscrise, care acopera perioada din viata lui Cioran de dinainte de a se stabili definitiv in Franta, in anii 1940, sunt total diferite de cele 37 de caiete manuscrise ale filosofului despre care s-a vorbit in presa in ultima vreme, respectiv cele atribuite definitiv de justitia franceza, luna trecuta, comerciantei de vechituri Simone Baulez.


Acestea au fost descoperite in februarie 1998, in pivnita casei din Paris unde a locuit scriitorul. Valoarea acestor manuscrise depaseste in prezent un milion de euro, potrivit specialistilor. In schimb, manuscrisele care au fost scoase la vanzare joi, la Paris, apartineau familiei unui fost prieten apropiat al lui Cioran.


Acelasi expert a mentionat ca manuscrise semnate de Cioran se gasesc foarte rar pe piata, evenimentul de joi fiind extrem de important intrucat este pentru prima data cand sunt scoase la licitatie atat de multe documente de o atat de mare calitate. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1423 ori
Citeste mai multe despreemil ciroan licitatie manuscrise documente