Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania primeste ajutor financiar de la Norvegia

Romania primeste ajutor financiar de la Norvegia

Norvegia a semnat un acord financiar cu UE, promitand un ajutor de circa doua miliarde de euro intre 2009 si 2014 pentru cele mai noi 12 state membre, printre care Romania, precizeaza NewsIn.

"Noile mecanisme financiare ale zonei economice europene ne ofera o oportunitate istorica de a ne consolida cooperarea cu cele mai noi state membre UE.

Multe dintre aceste tari se lupta cu rata mare a somajului si cu o situatie economica dificila. 


Este in interesul Norvegiei sa promoveze dezvoltarea economica si sociala in aceste tari", a declarat ministrul norvegian de externe, Jonas Gahr Store.

Polonia va fi, de departe, cel mai mare beneficiar al masurii, urmata de Romania, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Lituania, Slovacia, Letonia, Grecia, Portugalia, Spania, Estonia, Slovenia, Cipru si Malta.


Ajutorul norvegian vizeaza sa micsoreze disparitatile dintre statele membre, precum si sa finanteze proiectele ecologice, inovatiile in domeniul industriei verzi, sanatatii, acordarea de burse, societatea civila, justitia, precum si dezvoltarea umana si sociala.


"Intram intr-o faza critica privind eforturile impotriva schimbarii globale si suntem multumiti ca am ajuns la un acord cu UE pentru a acorda prioritate schimbarii climatice in cooperarea din cadrul Zonei economice europene cu noile state membre", a explicat Store.

O noutate in acest acord o reprezinta faptul ca Norvegia sustine si proiecte care vizeaza promovarea "muncii decente si dialogului tripartit" cu sindicatele, angajatii si organizatiile guvernamentale, ce sunt in acord cu modelul norvegian de democratie.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1326 ori
Citeste mai multe despreromania ajutor financiar norvegia