Romania a avut a cincea scadere economica din UE in T3

Joi, 03 Decembrie 2009, ora 12:35
1379 citiri
Romania a avut a cincea scadere economica din UE in T3

Economia Romaniei s-a comprimat in trimestrul al treilea din acest an cu 7,1% fata de acelasi trimestru din 2008, fiind a cincea scadere a PIB din Uniunea Europeana, in timp ce Polonia este singura tara UE care a inregistrat un avans al economiei in acelasi interval, de 1%, a anuntat joi Eurostat, precizeaza NewsIn.

Cele mai importante scaderi ale produsului intern brut din UE au fost inregistrate de Estonia, de 15,3%, Lituania, de 14,2%, Slovenia, de 8,5%, si Ungaria, de 8%.

In schimb, economiile Greciei, Frantei si Portugalia au scazut cel mai putin, cu 1,6%, respectiv cate 2,4%. Produsul intern brut al Bulgariei s-a comprimat in trimestrul III cu 5,8% fata de acelasi trimestru din 2008.

Pe ansamblul blocului comunitar, scaderea din trimestrul III a fost de 4,3%, iar cea a zonei euro, de 4,1%, mai arata Eurostat.

Fata de trimestrul anterior, Romania a avut in trimestrul al treilea o scadere a economiei de 0,7%, nereusind sa iasa din recesiune, la fel ca alte sase tari din UE (Estonia, Grecia, Spania, Cipru, Ungaria si Marea Britanie).

Joi dimineata, Institutul National de Statistica (INS) a revizuit usor datele privind scaderea PIB fata de trimestrul anterior, de la 0,7% la 0,6% in trimestrul III.

In schimb, economiile a 13 tari UE au inregistrat cresteri fata de trimestrul al doilea al acestui an. Cele mai importante avansuri ale economiei le-au inregistrat Lituania (6,1%), Slovacia (1,6%), Slovenia (1%), Portugalia si Austria, de cate 0,9% fiecare. Economia Cehiei a crescut cu 0,8% fata de trimestrul II, cea a Germaniei, cu 0,7%, a Italiei, cu 0,6%, a Belgiei si Poloniei, cu cate 0,5%, a Olandei, cu 0,4%, a Frantei, cu 0,3% si a Olandei, cu 0,2%.

Bulgaria, Danemarca, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Malta si Finlanda nu au prezentat date privind evolutia produsului intern brut in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul anterior.

La nivelul intregului bloc comunitar, economia a avansat cu 0,3%, iar cea de la nivelul zonei euro, cu 0,4%, mai arata datele Eurostat, care a publicat statistici referitoare la 20 state membre.

Eurostat a mai aratat ca economia SUA a crescut cu 0,7% fata de trimestrul precedent, insa a scazut cu 2,5% fata de trimestrul III din 2008. Economia Japoniei a crescut in trimestrul III cu 1,2% fata de trimestrul II, dar a scazut cu 4,4% fata de acelasi trimestru din 2008.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#romania, #economie, #pib, #uniunea, #europeana , #Romania