Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Patronii romani prefera sa plateasca amenzi decat sa-si toarne "colegii"

Patronii romani prefera sa plateasca amenzi decat sa-si toarne "colegii"

Nicio societate din Romania nu a apelat la instrumentul de clementa oferit de Consiliul Concurentei (CC) din 2004 pana in prezent, cu ajutorul caruia firmele pot beneficia de imunitate sau de reducere a amenzii in cazul in care furnizeaza informatii pentru depistarea cartelurilor.

Din anul 2004, autoritatea romana de concurenta a adoptat politica de clementa, existenta in practica internationala, conform careia CC poate acorda imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor pentru agentii economici care furnizeaza informatii ori documente relevante pentru depistarea si sanctionarea cartelurilor in care sunt implicati.

Chiar si in aceste conditii, din 2004 pana in prezent, nicio societate din Romania nu a apelat la acest instrument. "Acest concept a fost preluat din practica internationala, unde utilizarea acestuia s-a dovedit a fi un instrument eficace in combaterea cartelurilor", a declarat pentru NewsIn presedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Oprescu.

Potrivit acestuia, cartelurile reprezinta cele mai grave restrictionari ale concurentei si au ca efect prejudicierea consumatorilor, motiv pentru care participarea la o astfel de intelegere se poate sanctiona cu amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri.

Cartelurile sunt intelegerile dintre societatile concurente pe o anumita piata si se pot referi la fixarea preturilor, a nivelului productiei sau cotelor de vanzare, impartirea pietelor sau clientilor, restrictionarea importurilor sau exporturilor, la trucarea licitatiilor. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1105 ori
Citeste mai multe desprecarteluri clementa societate