Economia Romaniei se afla in ultima faza a crizei

Joi, 18 Martie 2010, ora 14:34
1632 citiri
Economia Romaniei se afla in ultima faza a crizei

Economia Romaniei a atins deja minimul, dar acum traverseaza ultima faza a crizei, care se manifesta prin dificultati "uriase" privind bugetul public, considera vicepresedintele Bancii Europene pentru Investitii, Mathias Kollatz-Ahnen. 

"Criza nu s-a terminat. Cateodata oamenii sunt prea pesimisti, iar alteori prea optimisti.

Fiecare dintre declaratiile care sustineau ca criza s-a terminat - mai mult sau mai putin - au fost in mod clar prea optimiste", a spus Kollatz-Ahnen, citat de Mediafax, dupa o conferinta de presa organizata la Bucuresti.

El a explicat ca in general o criza are patru faze, care sunt traversate si de economia romaneasca, cel din urma efect manifestandu-se la nivelul bugetului public.

"Prima data intr-o criza exista problemele sectorului financiar, care nu au fost cauzate de Romania.

Apoi urmeaza efectul de contagiune al economiei reale, iar ulterior se atinge punctul de minim.

Minimul a fost atins in Romania, iar acum urmeaza o revenire usoara, care este insa insotita de dificultati uriase legate de bugetul public. (...)

In prezent ne aflam in faza a patra, care face parte totusi din criza", a continuat oficialul BEI.

El anticipeaza pentru 2010 o usoara revenire a economiei si a reiterat ca este cruciala pentru Romania implementarea cu succes a proiectelor legate de fonduri europene.

"Iesirea din criza va depinde de succesul implementarii fondurilor structurale. (...)

Daca o tara ca Romania are acces la acestea, atunci exista un pachet anticriza natural", a continuat Kollatz-Ahnen.

Oficialul BEI a concluzionat explicand ca Romania nu va avea o revenire stabila dupa aceasta criza, daca nu vor exista investitii mari.

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica economia Romaniei s-a contractat anul trecut cu 7,1%, dupa ce in ultimul trimestru din 2009 declinul economiei a fost de 6,5% fata aceeasi perioada din 2008.

In termeni ajustati sezonier, comparativ cu trimestrul anterior, economia s-a contractat in ultimele trei luni din 2009 cu 1,5%.

In termeni nominali, la nivelul anului trecut, PIB a fost, in preturi curente, de 491,273 miliarde de lei (aproape 116 miliarde de euro), mai mic decat cea mai recenta estimare a Comisiei Nationale de Prognoza, care indica un nivel de 497,3 miliarde de lei.

Pentru acest an, autoritatile romane si expertii Fondului Monetar International estimeaza o crestere economica de 1,3%. 

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie, # romania, # criza , #Romania