Un numar de sapte consortii si firme au contestat rezultatele licitatiilor la alegerea constructorului autostrazilor Timisoara-Lugoj si Orastie-Sibiu, printre care Colas (Franta), Max Boegl si Tehnologica Radion din Romania, iar pentru Nadlac-Arad si Lugoj-Deva nu au fost inregistrate contestatii, informeaza Mediafax.
In plus, al doilea lot a mai fost contestat de asocierea romano-franceza Constructii Feroviare Iasi/Colas/Egis Romania.
Lucrarile pentru autostrada Orastie-Sibiu (82 kilometri) au fost impartite in patru loturi, din care primul (24 kilometri) a fost castigat de compania austriaca Strabag, cu o oferta de 551,04 milioane lei. Cel de-al doilea lot (20 kilometri) ar urma sa fie realizat de companiile Straco Grup din Romania si Studio Corona SRL Civil Engineering din Italia, pentru 377,78 milioane lei.
Rezultatul licitatiei este contestat de consortiile Tehnologica Radion/Gabriel Couto/Amandio Carvalho/Lena /Rosas/Arcadis pentru primul lotul, de Max Boegl Romania/Geiger/Tancrad/Primacons pentru lotul doi, si de firma romaneasca J&P-Avax pentru lotul patru.
CNADNR a primit in total 64 de oferte pentru autostrazile Nadlac-Arad, Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva si Orastie-Sibiu, valoarea totala a contractelor fiind de 3,45 miliarde lei.
Doar patru loturi nu au fost contestate, respectiv Nadlac-Arad (doua loturi), lotul trei al autostrazii Orastie-Sibiu si autostrada Lugoj-Deva (prin retragerea contestatiei).
Autostrazile sunt incluse in coridorul IV paneuropean, care incepe in Germania, la Nurenberg, si continua pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta. In Romania, traseul trece prin Nadlac, Arad, Deva, Orastie, Sibiu, Bucuresti, Fetesti si Constanta, ruta continuand pana la Istanbul.
CNADNR a reziliat recent un contract de 224 milioane euro atribuit Colas pentru constructia autostrazii Cernavoda-Medgidia intrucat compania franceza nu a finalizat proiectarea autostrazii decat pentru 6 kilometri din cei peste 20 de kilometri ai traseului si nu a obtinut avizele si acordurile necesare, insa a solicitat costuri suplimentare importante si prelungirea termenului de executie cu doi ani.