Ce loc ocupa Romania in topul celor mai corupte tari din lume

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 14:18
1348 citiri
Ce loc ocupa Romania in topul celor mai corupte tari din lume

Romania se claseaza pe locul 69 din 177 in topul celor mai corupte tari din lume, cu cinci pozitii mai jos fata de anul trecut, obtinand 43 de puncte, la egalitate cu Kuwait si Italia, potrivit Indexului anual al organizatiei Transparency International (TI) publicat marti.

Afganistanul, Coreea de Nord si Somalia sunt percepute ca cele mai corupte tari din lume, in timp ce Danemarca si Noua Zeelanda sunt percepute drept cele mai putin corupte.

"Scorul obtinut de Romania este expresia dezamagirii pe care oamenii de afaceri si expertii o impartasesc deopotriva cu privire la lipsa de rezultate a angajamentelor anticoruptie asumate de clasa politica in timpul campaniei electorale de anul trecut, pe baza carora au fost exprimate optiunile electorale. Desi au fost inregistrate unele imbunatatiri punctuale, inexistenta unor masuri anticoruptie sistematice care sa genereze rezultate concrete si sustenabile pe termen mediu si lung au condus la o pierdere accentuata de credibilitate a angajamentului politic, exprimata si in cadrul sondajelor si studiilor care compun Indicele de Perceptiei a Coruptiei", a precizat TI Romania.

Transparency International Romania face apel la clasa politica sa ia parte la lupta anticoruptie

Pe fondul lipsei marcate de reactie din partea guvernantilor din ultimii ani, Transparency International Romania a lansat un apel la actiune catre ceilalti actori din mediul social si economic romanesc, invitandu-i pe toti cei care cred ca lupta anticoruptie sa adere la un set comun de valori si principii pe care sa isi construiasca actiunile viitoare.

Aceasta initiativa s-a concretizat prin fondarea la sfarsitul saptamanii trecute a cinci Pacte Nationale de Integritate, cate unul pentru comunitatea de afaceri, mediul academic, sectorul sanitar, societate civila si parteneri sociali, precum si pentru intreprinderile mici si mijlocii, ca expresie a angajamentului comun al acestora de a contribui la o schimbare reala si de lunga durata in societatea romaneasca, a precizat TI Romania.

In acest context, Transparency International Romania face apel la intreaga clasa politica sa isi asume un nou program de tara pentru Romania: adoptarea si implementarea tuturor masurilor necesare pentru ca pana la finele anului 2020 scorul IPC al Romaniei sa depaseasca 70 de puncte si sa inscrie Romania in jumatatea de state ale lumii pentru care dezvoltarea durabila si imbunatatirea calitatii vietii sunt obiective realizabile.

"Succesul acestui program depinde de masura in care guvernantii vor intelege sa asigure un cadru normativ si administrativ predictibil, echitabil si coerent", a mai aratat TI Romania.

Transparency International Romania solicita guvernantilor sa dedice anul 2014 unor ample dezbateri si consultari, care sa aiba drept finalitate asezarea institutiilor publice pe fundamentul solid al unui stat de drept sanatos.

#coruptie romania, #organizatie Transparency International, #corutie guvernanti , #Romania