Banca Mondiala gata sa ajute Europa de Est sa faca fata crizei datoriilor

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 09:16
1955 citiri
Banca Mondiala gata sa ajute Europa de Est sa faca fata crizei datoriilor

Banca Mondiala este gata sa ofere tarilor din Europa de Est sprijinul care sa le permita acestora sa faca fata crizei datoriilor suverane si totodata sa-si reduca dependenta de programele de salvare, a declarat zilele trecute directorul de tara pentru Europa Centrala si Þarile Baltice al Bancii Mondiale, Peter Harrold.

Peter Harrold a precizat ca Banca Mondiala, care recent a aprobat un imprumut preventiv de un miliard de euro pentru Romania, poarta discutii preliminare pentru a garanta o emsiune de bonduri a Croatiei si ar putea de asemenea sa ofere asistenta tehnica Ungariei, dupa ce guvernul de la Budapesta va ajunge la un acord cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

In ultimii trei ani Romania, Ucraina, Serbia, Ungaria si Letonia au solicitat asistenta Fondului Monetar International pentru a putea face crizei. Imprumuturile acordate de FMI au fost insa conditionate de masuri de austeritate, precum reduceri de cheltuieli si salarii, iar in unele tari adoptarea acestor masuri nepopulare a dus la caderea guvernelor.

Creditul acordat Romaniei 'ar putea fi un exemplu pentru acest gen de acorduri', a declarat Peter Harrold. 'Tranzitia de la o situatie in care FMI se ocupa de toate aspectele la una in care te ajuta dar mentin un profil mai redus pe baza unui acord preventiv, ca o ancora dar nu ca un controlor, este un lucru bun', a adaugat oficialul Bancii Mondiale.

Peter Harrold a mai spus ca ratingul 'AAA' de care beneficiaza Banca Mondiala ar putea ajuta Croatia sa-si reduca costurile de creditare cu ocazia programatei sale emisiuni de eurobonduri, in conditiile in care Banca Mondiala a mai garantat bonduri emise de Macedonia, Muntenegru si Serbia.

'Þari, precum Serbia si Croatia, se confrunta cu costuri de finantare ridicate. Emiterea de bonduri sau contractarea unui imprumut cu garantia Bancii Mondiale poate avea un impact semnificativ asupra costurilor si poate fi un lucru foarte bun', a subliniat Peter Harrold.

Europa de Est a fost una din regiunile cele mai grav lovite de inghetarea pietei creditului dupa colapsul Lehman Brothers din 2008.

In prezent regiunea incearca sa se protejeze de o posibila contagiune a crizei datoriilor suverane din zona euro prin intermediul canalului bancar si cel al schimburilor comerciale. Europa Emergenta este vulnerabila pentru ca este singura regiune din lume unde bancile internationale detin cea mai mare parte din industria bancara locala.

#Banca Mondiala imprumut Romania, #Banca Mondiala imprumut Europa de Est , #Romania