Banca Mondiala: Fiscalitatea din Romania, la un nivel dramatic

Sambata, 21 Februarie 2009, ora 15:27
2903 citiri
Banca Mondiala: Fiscalitatea din Romania, la un nivel dramatic

Intr-un top al statelor Uniunii Europene, publicat de Banca Mondiala, tara noastra nu este nici pe ultimul loc si nici printre primele ci este situata la mijloc.

Institutia avertizeaza totusi ca situatia fiscala din Romania este dramatica indiferent de contextul favorabil in care se vorbeste despre bugetul adoptat vineri de Parlamentul de la Bucuresti, informeaza Antena 3.

Expertii Bancii Mondiale sunt de parere ca Romania va resimti criza financiara din plin si toata responsabilitatea pentru diminuarea efectelor acesteia cade asupra Guvernului. Acesta are datoria de a adopta restrictii fiscale semnificative. De altfel aceasta este si unica optiune a politicienilor.

"Politica fiscala profund prociclica in contextul unei economii supraincalzite, alaturi de deteriorarea semnificativa a colectarii veniturilor bugetare in ultimele luni ale anului trecut au dus la inregistrarea unui deficit bugetar record de 5,2% din PIB", precizeaza raportul Bancii Mondiale.

Problemele economice de baza ale Romaiei au fost provocate pana in prezent de scaderea exporturilor si investitiilor straine in Romania.

Potrivit raportului, o mare parte din vina pentru situatia economica actuala din tara noastra o poarta statul prin nefinantarea cresterii pensiilor, reducerea contributiilor sociale si a alocatiilor acordate autoritatilor locale.

#Banca Mondiala, # Fiscalitate, # Romania, # top , #Romania