Pietele financiare s-au redresat in 2009, dar incertitudinile se vor mentine in 2010

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 20:39
1639 citiri
Pietele financiare s-au redresat in 2009, dar incertitudinile se vor mentine in 2010

Pietele bursiere, monetare si de materii prime s-au redresat in 2009, dupa declinul puternic inregistrat in primele trei luni ale anului, dar 2010 poate fi marcat de orice riscuri, iar incertitudinile privind ritmul si vigoarea relansarii economice se vor mentine. 

"Pentru pietele financiare, anul care se incheie poate fi comparat cu o cursa intr-un montagnes russes", potrivit analistilor bancii Rabobank.

Dificultatile din sectorul financiar mondial si impactul peste estimari al crizei asupra economiei reale au dus, in martie, la prabusirea pietelor de capital si monetare.

 

Tendinta a fost insa inversata de planurile guvernamentale de relansare economica si reducerea dobanzilor de politica monetara la minime record.


Indicele Dow Jones, spre exemplu, cel mai important de pe Wall Street, a coborat la inceputul lui martie sub nivelul de 7.000 de puncte, pentru prima oara in peste 20 de ani, dar la inceputul lunii decembrie a depasit 10.500 de puncte.


"Pana acum, planurile de stimulare par sa functioneze, majoritatea economiilor revin la crestere", au notat analistii de la compania Wells Fargo Securities.


Odata cu revenirea treptata a increderii in piete, dolarul, considerat un plasament sigur in perioadele dificile, a pierdut din atractivitate, investitorii fiind atrasi de plasamente mai riscante si mai rentabile. La sfarsitul lui noiembrie, euro a atins 1,5144 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni.


Odata cu deprecierea dolarului, aurul a depasit in 2009 record dupa record si a atins la inceputul lui decembrie nivelul istoric de 1.226,56 dolari pe uncie, sustinut si de interesul statelor emergente pentru diversificarea rezervelor.


Si piata petrolului a beneficiat de deprecierea monedei americane, astfel incat pretul titeiului a crescut de peste doua ori, la circa 80 de dolari pe baril, de la sfarsitul anului 2008.


Perspectivele pietei materiilor prime raman insa incerte in 2010, considera Christophe Barret, analist in domeniul de profil la banca Calyon.


"Marea intrebare este daca tendinta crescatoare a pietelor din ultimele noua luni va continua anul viitor", a aratat David Woo, analist la Barclays Capital. Chiar si in cazul economiilor care au revenit la crestere, redresarea nu s-a stabilizat, iar ritmul va fi si in 2010 foarte lent, au spus si analisti ai bancii Wells Fargo.


Pietele anticipeaza in general o redresare economica in forma W, fiind asteptata o a doua perioada de scadere. Acest scenariu a fost intarit in ultimele doua saptamani de temerile legate de problemele financiare ale unor state precum Dubai, Grecia, Portugalia si Spania.


Statele emergente vor fi locomotivele relansarii economiei mondiale, anticipeaza cea mai mare parte a analistilor.

Astfel, majoritatea economiilor asiatice vor inregistra cresteri robuste in anul viitor, ca urmare a relansarii puternice a activitatilor, prognozeaza analistii bancii Wells Fargo.

 

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
#piete, #financiare, #incertitudini, #criza , #Portugalia