Polonia trebuie sa incheie ancheta privind 'inchisorile secrete' ale CIA

Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 12:59
1087 citiri
Polonia trebuie sa incheie ancheta privind 'inchisorile secrete' ale CIA

Polonia trebuie sa definitiveze lunga ancheta in legatura cu presupusele inchisori ale CIA de pe teritoriul sau unde persoane suspectate de apartenenta la organizatia Al-Qaida ar fi fost torturate si, daca este cazul, sa aduca in fata justitiei persoanele vinovate, au cerut vineri responsabili ai Natiunilor Unite, transmite AFP.

Comitetul ONU impotriva torturii a denuntat 'tergiversarile' intr-o ancheta care dureaza de cinci ani si se refera la presupusa complicitate a autoritatilor de la Varsovia in aceasta afacere intunecata. El si-a exprimat ingrijorarea legata de 'secretul care inconjoara ancheta si faptul ca nimeni nu si-a asumat responsabilitatile in aceasta ancheta'.

Comitetul a cerut statului polonez 'sa duca ancheta la bun sfarsit intr-un termen rezonabil'. El a solicitat ca Varsovia sa garanteze ca 'persoanele implicate in presupuse crime de tortura si tratamente crude raspund pentru actiunile lor'.

In anul 2008, parchetul polonez a demarat o ancheta cu privire la acuzatia ca Polonia a lasat CIA sa instaleze o inchisoare secreta in perioada 2002-2003 la o baza a serviciilor poloneze de informatii.

Se crede ca printre persoanele care ar fi fost incarcerate la aceasta baza s-ar afla si liderul autoproclamat al atentatelor de la 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed, arestat in 2003 in Pakistan si care in prezent este judecat de un tribunal militar la inchisoarea Guantanamo.

Parchetul polonez a acordat pana in prezent statutul de victima la trei detinuti de la Guantanamo care sustin ca au fost inchisi in Polonia - un yemenit si doi sauditi-, fapt ce le permite sa intenteze o actiune in justitie.

Polonia este una din numeroasele tari europene suspectate de implicare in programele americane de transfer al persoanelor banuite de apartenenta la Al-Qaida in 'inchisori secrete' din terte state pentru a li se smulge informatii sub tortura.

O ancheta a Comitetului pentru drepturile omului al Consiliului Europei a ajuns la concluzia ca detinuti 'importanti' au fost tinuti in secret, inchisi in celule individuale si supusi unor 'interogatorii in forta' prin recurgerea la tortura, de exemplu simulari ale inecului.

Intr-un alt comunicat, comitetul a deplans decizia Portugaliei de a abandona ancheta asupra rolului sau in practici similare din lipsa de probe suficiente.

#inchisori CIA Polonia, #inchisori CIA , #Polonia