Gaze de sist. Polonia a inceput extractia

Miercuri, 28 August 2013, ora 13:10
2205 citiri
Gaze de sist. Polonia a inceput extractia

Societatea Lane Energy, controlata de grupul american ConocoPhillips, a inceput extractia gazelor de sist la un put din apropiere de Lebork, nordul Poloniei, a declarat miercuri adjunctul ministrului polonez al Mediului, Piotr Wozniak.

Aproximativ 8.000 de metri cubi de gaze sunt extrase zilnic "cu titlu experimental" incepand din data de 21 iulie, a precizat Piotr Wozniak. "Aceasta este o veste buna pentru Polonia dar si pentru Europa", a apreciat Wozniak, adaugand ca rezultatele ar trebui sa incurajeze si alte companii sa accelereze lucrarile de explorare a gazelor de sist, transmite AFP.

Cantitatea zilnica produsa deocamdata la Lebork nu poate fi considerata inca drept productie comerciala, insa potrivit presei poloneze este cea mai mare cantitate de gaze de sist produsa pana acum in Europa.

Putul de foraj de la Lebork este unul din cele 48 efectuate pana acum in Polonia de un numar de aproximativ 15 companii care beneficiaza de licentele pentru a efectua lucrari de explorare si exploatare a gazelor de sist. Polonia, tara care consuma 15 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, majoritatea importate din Rusia, intentioneaza sa investeasca 12,5 miliarde de euro pana in 2020 pentru a exploata zacamintele sale de gaze de sist estimate la 768 miliarde metri cubi.

In Romania, grupul energetic american Chevron intentioneaza sa demareze lucrari de explorare a gazelor de sist la trei blocuri (Costinesti, Vama Veche si Barlad). Ministrul Mediului, Rovana Plumb a precizat insa ca pentru a se ajunge la exploatare, trebuie mai intai sa se faca explorarea gazelor de sist, proces care dureaza cinci ani.

Organizatiile de protectie a mediului inconjurator atrag atentia asupra faptului ca metoda de extragere a gazelor de sist, fracturarea hidraulica, este una controversata. Aceasta tehnologie consta in injectarea la mare presiune de apa amestecata cu nisip si produse chimice pentru eliberarea gazului din roca, ceea ce ar putea contamina apele subterane.

#exploatare gaze sist Polonia, #extractie gaze sist Europa, #explorare gaze sist , #Polonia