Ancheta in Polonia in scandalul carnii de cal

Luni, 25 Februarie 2013, ora 08:39
1507 citiri
Ancheta in Polonia in scandalul carnii de cal

Serviciile veterinare poloneze au anuntat duminica faptul ca a pornit o ancheta dupa ce au primit informatii potrivit carora carnea de cal nedeclarata, descoperita in conserve de gulas retrase de la vanzare in Germania de catre reteaua Aldi, provine de la un furnizor polonez, relateaza AFP.

"Am obtinut aceasta informatie cu privire la Germania saptamana trecuta si suntem pe cale sa verificam si sa identificam carnea etichetata ca (fiind) de vita", a declarat pentru postul public de radio ajunctul sefului Inspectiei Veterinare Nationale poloneze Jaroslaw Naze.

Controalele vizeaza originea carnii si destinatia acesteia, a adaugat el.

Potrivit saptamanalului german Der Spiegel, care cita duminca oficiali europeni, cutiile de conserve retrase au fost produse de catre societatea germana Dreistern Konserven, care a achizitionat carnea printr-un intermediar de la firma poloneza Mipol.

Dreistern Konserven a recunoscut, pe site, ca urme de ADN de cal au fost depistate in produsele sale, dar insisita ca ea este doar o firma de procesare.

"Dreistern nu este implicata nici in abatorizare, nici in transarea carnii. Noi cumpararm carne deja tocata, proaspata sau congelata, doar de la prestatori certificati", se arata pe site.

Aproape 50.000 de cutii de conserve de gulas au fost livrate Aldi, potrivit Der Spiegel, care citeaza Sistemul european de alertare pentru produse alimentare (RASFF).

Alt furnizor neidentificat din nordul Poloniei a livat peste 20 de tone de carne, in valoare de aproximativ 60.000 de euro, societatii germane Vossko, printr-un intermediar danez, afirma, pe de alta parte, Der Spiegel.

Vossko era furnizorul societatii Hilcona, cu sediul in Liechtenstein, care alimenta, la randul sau, societatea germana ce fabrica "tortelloni din carne de vita" ce contineau carne de cal, retrasi de la vanzare de catre reteaua de distributie cu preturi reduse Lidl in Germania si Austria.

#scandal carne cal, #carne cal Polonia , #Polonia