Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

SUA au cheltuit 20% din datoria publica in lupta cu ben Laden

SUA au cheltuit 20% din datoria publica in lupta cu ben Laden

Statele Unite au cheltuit 2.000 de miliarde de dolari in ultimul deceniu, peste 20% din datoria publica de 9.680 de miliarde de dolari, pentru a combate activitatile liderului retelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden, potrivit unei analize Bloomberg preluate de Mediafax.

Chiar si dupa moarte ben Laden se va razbuna pe contribuabilul american, noteaza Bloomberg, statul urmand sa cheltuie doar in acest an peste 45 de miliarde de dolari cu plata dobanzilor la banii imprumutati pentru a lupta impotriva al-Qaida.


Presedintia SUA a anuntat la 2 mai ca liderul terorist a fost ucis in Pakistan, dupa o operatiune a unor trupe americane.


Fondurile de 2.000 de miliarde de dolari au fost cheltuite de Statele Unite pentru a acoperi costurile razboaielor din Afganistan si Irak, dar si cheltuielile pentru cresterea securitatii interne dupa atentatele de la 11 septembrie.


Pierderile financiare ale SUA nu se vor opri dupa moartea lui bin Laden, noteaza Bloomberg.


Astfel, un sfert din deficitul bugetar prognozat pentru anul fiscal care va incepe in octombrie va rezulta din cheltuielile anuale de 285 miliarde de dolari cauzat de cel mai important lider terorist din lume.


"Fara ben Laden am fi acumulat mai puntine datorii si am fi cheltuit mai putin pe dobanzi", a afirmat Dean Baker, co-director al Centrului pentru Cercetare Economica si a Politicilor din Washington.


Suma totala ar putea fi mai mare decat cea rezultata din analiza Bloomberg.


Costurile generate de ben Laden pentru guvernul si companiile americane se ridica la 2.500 de miliarde de dolari, sau 250 de miliarde dolari anual in ultimul deceniu, considera Mark Zandi economist-sef la Moody's.


"Cred ca o autoritate prudenta de planificare ar anticipa ca aceste costuri vor continua la infinit in viitor", a aratat el intr-un e-mail.


Cheltuielile SUA care au legatura cu ben Laden nu s-au oprit la inceputul lunii mai, odata cu moartea acestuia, potrivit Bloomberg.


Numai anul urmator, SUA intentioneaza sa cheltuiasca 118 miliarde de dolari pentru operatiunile militare din Afganistan si Irak.


Bugetul pentru anul fiscal 2012 include si costuri suplimentare de 14 miliarde de dolari pentru securitatea interna, circa 125 miliarde de dolari pentru Pentagon, excluzand razboaiele din Afganistan si Irak, dar si ajutorul financiar pentru Pakistan si cheltuielile pentru serviciile de informatii. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1526 ori
Citeste mai multe desprebin laden datorie sua