Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Masurile de austeritate ar putea declansa o noua criza

Masurile de austeritate ar putea declansa o noua criza

Masurile de austeritate pe care le iau guvernele sub presiunea pietelor financiare pentru corectarea deficitelor bugetare ar putea declansa o noua recesiune globala, avertizeaza Organizatia Internationala a Muncii (OIM), agentie afiliata ONU, transmite Reuters.

Astfel, plata datoriilor va fi tot mai difcila, se spune in raportul prezentat miercuri de OIM, la inceputul conferintei anuale a agentiei, care va dura trei saptamani si care va reuni sindicate, angajatori si guvernanti din intreaga lume pentru a discuta probleme legate de piata muncii.


"De ce acum, in aceasta perioada atat de nesigura, caracterizata de o relansare economica slaba, trebuie ca chestiunea datoriilor de stat sa devina, intr-un fel care aminteste de o furtuna in formare, cea mai importanta, urgenta, coplesitoare prioritate pentru piete?", se intreaba Somavia.


Oficialul ONU avertizeaza ca situatia ar putea fi in final contraproductiva pentru piete, daca se va ajunge la o noua contractie economica si la o dubla recesiune.


"Chiar o asemenea reactie a contribuit la declansarea Marii Depresiuni din anii '30", aminteste el.


Somavia a adaugat ca familiile muncitoare suporta deja o mare parte din costurile crizei, iar aceasta povara ar putea creste daca reducerea deficitelor si datoriilor de stat devine mai importanta decat stimularea cresterii economice.


Experientele istorice ale crizelor din America Latina, din anii '80, si din Asia, din anii '90, arata cum o astfel de abordare ar putea afecta stabilitatea sociala, a adaugat seful OIM.


OIM a prognozat, in luna ianuarie, ca numarul somerilor la nivel mondial va ramane in apropiere de nivelul record din anul 2009, depasind 213 milioane de persoane, sau 6,5% din forta de munca.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1475 ori
Citeste mai multe despremasuri austeritate criza