Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Olanda vrea mai multa suveranitate nationala in Uniunea Europeana

Olanda vrea mai multa suveranitate nationala in Uniunea Europeana


Guvernul olandez pledeaza pentru o Uniune Europeana "mai modesta, mai moderata, dar mai eficienta", cu o suveranitate nationala sporita si mult mai putina interferenta din partea Bruxelles-ului.

Apelul olandez pentru "mai putina Europa mai degraba decat pentru mai multa" urmeaza promisiunii facute in ianuarie de premierul britanic David Cameron de a organiza pana in 2017 un referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE, cu conditia castigarii alegerilor legislative din 2015 de catre Partidul Conservator, relateaza agentia de presa Reuters.

"Europa trebuie sa devina mai mica, mai flexibila si mai serioasa", a spus vineri premierul olandez Mark Rutte, in conferinta de presa saptamanala.

Intr-o scrisoare adresata parlamentului, ministrul de externe olandez Frans Timmermans a subliniat ca "a sosit timpul pentru o uniune si mai stransa in fiecare domeniu posibil". El a enumerat o serie de chestiuni pe care Olanda doreste sa le abordeze diferit fata de situatia actuala: salariile generoase ale functionarilor UE, crearea unui buget al zonei euro si politica fiscala.

"Aceste recomandari ar putea fi transpuse intr-o agenda de masuri pentru o Uniune Europeana mai modesta, mai moderata, dar mai eficienta, pornind de la principiul 'la nivel european numai cand este necesar, la nivel national oricand este posibil'", a explicat Timmermans.

Propunerile vor fi discutate in parlament si apoi vor fi prezentate Comisiei Europene si celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1505 ori