Bucurestiul, inca suparat pentru refuzul Olandei de a primi Romania in Schengen

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 09:31
1689 citiri
Bucurestiul, inca suparat pentru refuzul Olandei de a primi Romania in Schengen

Olanda suspecteaza o pozitie neprietenoasa a Bucurestiului din cauza refuzului Olandei de a permite aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Noul ambasador al Olandei in Romania asteapta de cateva luni sa-i prezinte scrisorile de acreditare presedintelui Romaniei. Pana in prezent, demnitarul roman nu a gasit timp pentru a-l primi pe diplomatul olandez, scrie Expatica Netherlands..

Deoarece nu a putut sa-si prezinte scrisorile de acreditare, lui Matthijs van Bonzel nu ii este permis oficial sa se numeasca ambasador. Situatia este atat de neobisnuita, incat Partidul Laburist olandez i-a cerut o explicatie ministrului adjunct de externe, Ben Knapen, releva publicatia mentionata.

Presedintele Camerei de Comert romano-olandeze la Bucuresti a ridicat, de asemenea, problema in fata unor politicieni olandezi.

Diplomatii speculeaza ca pozitia neprietenoasa a Bucurestiului se datoreaza refuzului Olandei de a permite aderarea Romaniei la spatiul Schengen, o zona care intra sub incidenta unui tratat si care cuprinde teritoriile a 26 de tari europene care au abolit controalele la frontierele interne.

Haga declara ca Bucurestiul nu este pregatit sa adere la spatiu, dar guvernul roman sustine ca a indeplinit toate conditiile stabilite in tratat. Bucurestiul afirma ca executivul minoritar olandez a fost deturnat de sustinatorul sau parlamentar, Partidul Libertatii, de dreapta.

La sfarsitul anului trecut, disputa a dus la o incetinire a ritmului de trecere a frontierei romane, iar camioane olandeze care transportau flori au asteptat ore intregi fiind riguros verificate de politistii de frontiera.

De atunci, presedintele Basescu a criticat in mod regulat cabinetul olandez, aminteste publicatia. Refuzul de a permite noului ambasador sa-si prezinte scrisorile de acreditare este o dovada in plus ca relatia dintre Olanda si Romania a fost grav deteriorata de afacerea Schengen, conchide Expatica Netherlands.

#ambasador Olanda, #Basescu acreditare ambasador Olanda, #acreditare ambasador Olanda , #Olanda