Nunta regala, urmarita in toata lumea

Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 23:16
2648 citiri
Nunta regala, urmarita in toata lumea

Din Kenya si pana in Australia, trecand prin Statele Unite ale Americii si Norvegia, lumea intreaga si-a indreptat privirile, vineri, spre Londra, pentru a urmari nunta printului William, al doilea in ordinea succesiunii la tronul britanic, cu logodnica sa, Kate Middleton, potrivit Mediafax. 

Ceremonia a fost transmisa in direct in 180 de tari, dar si pe internet, fiind urmarita de circa 2 miliarde de spectatori. In Kenya, tara in care printul William i-a cerut mana iubitei sale, Kate Middleton, in octombrie 2010, casatoria a fost transmisa in cateva cafenele si restaurante din capitala Nairobi.

Unele dintre acestea, precum Stanley, sunt incarcate de istoria colonizarii tarii de catre britanici.

Regina Elizabeth a II-a a luat pranzul in acest restaurant din centrul orasului in februarie 1952, cu ocazia vacantei pe care o petrecea in Kenya, in timpul careia a aflat de moartea tatalui ei George al VI-lea si de iminenta ei incoronare.

In randul populatiei locale, reactiile variau de la un dezinteres aproape total la o curiozitate usor amuzata.

"Mi-ar placea sa vad asta. Un print, o printesa si o nunta regala reprezinta totusi ceva unic", afirma Michael Chege, un sofer in varsta de 20 de ani din Nairobi.

In Australia, tara care face parte din Commonwealth, al carei sef de stat este regina Elizabeth a II-a, dar care se doreste cu inversunare independenta, zeci de fani - dintre care unii au fost costumati - s-au adunat in fata Operei din Sydney pentru a urmari ceremonia, cu o bere in mana si sub o ploaie cat se poate de britanica.

"Ador nuntile, iar aceasta esta una regala. Este cea mai frumoasa poveste de dragoste", spune Davina, in varsta de 23 de ani, care poarta o rochie lunga de culoare albastra, o coroana si o masca cu chipul reginei Elizabeth a II-a.

"Uniti pentru speranta regatului lor", scria pe prima pagina publicatia Sydney Morning Herald, deasupra fotografiei cu tinerii casatoriti, al caror mariaj este prezentat ca o sansa de relansare a monarhiei si a casei Windsor.

La Wellington, in Noua-Zeelanda, Kip Marshall a ramas in fata televizorului alaturi de cele doua nepoate ale sale, in varsta de sase ani, respectiv noua ani.

"Ne vom gati putin, ne vom pune coroane de plastic si alte lucruri. Este o ocazie rara.

Cine stie cand vor vedea ele o alta nunta regala? Risca sa vada mai degraba un divort regal inainte de o alta nunta regala". In lume, expatriatii britanici s-au adunat in diverse locuri pentru a sarbatori evenimentul.

Cele 300 de bilete pentru a putea viziona ceremonia regala din Hong Kong Club s-au epuizat in scurt timp, pe baza unei liste de asteptare ce a fost alcatuita de proprietarii acestui club sic din fosta colonie britanica. La Shanghai, peste 400 de persoane - britanici, dar mai ales americani, canadieni si australieni - s-au adunat intr-un bar decorat in culorile drapelului britanic.

Si aici multe persoane nu au putut sa intre deoarece toate locurile au fost ocupate in scurt timp. Desi in India nu au fost organizate astfel de festivitati, ziarele si posturile de televiziune au acordat un spatiu considerabil acestui eveniment.

Unul dintre cele mai populare baruri englezesti din Stockholm, denumit Tudor Arms - desemnat cel mai bun bar din lume in 2010, din afara Marii Britanii - si-a deschis usile inainte de ora obisnuita pentru ca vizitatorii sai sa urmareasca transmisiunea televizata in direct si "pentru a participa la sarbatoarea cuplului regal".

Biserica anglicana din Atena , situata in cartierul turistic Plaka, a oferit doritorilor o transmisiune integrala a nuntii regale, difuzata pe un ecran urias. Posturile de televiziune grecesti nu au difuzat intreaga ceremonie, in ciuda numeroaselor emisiuni speciale pe care le-au organizat.

La Kiev, unde ceremonia a coincis cu ora micului-dejun, nunta regala a fost urmarita in direct de clientii multor cafenele si restaurante. In Statele Unite ale Americii, in ciuda decalajului orar defavorabil, marile posturi de televiziune au expediat la Londra "armate" intregi de trimisi speciali, iar anumite hoteluri au organizat mic-dejunuri speciale.

Celebra cladire Empire State Building va fi iluminata in seara de vineri in albastru, alb si rosu, "in onoarea nuntii regale", au anuntat administratorii acestui turn zgarie-nori emblematic pentru orasul New York.

La Paris, in apropiere de locul unde s-a produs accidentul de automobil in urma caruia si-a pierdut viata, in 1997, printesa Diana, mama printului William, cineva a depus un trandafir, insotit de un bilet pe care scria: "Draga Diana, ma gandesc la tine in aceasta zi speciala".

Drapelul britanic, celebrul imn "God Save the Queen" si tinutele excentrice au invadat Turcia: colonia britanica din Didim, o statiune balneara de pe coasta Marii Egee din Turcia, a vibrat la unison cu patria mama, vineri, si a sarbatorit zgomotos momentul in care Kate Middleton i-a spus "da" printului William in catedrala Westminster din Londra.

Ecrane uriase instalate la malul marii, traditionalul preparat britanic "fish and chips" (peste cu cartofi prajiti) si false mirese - astfel au sarbatorit vineri cateva mii de britanici prezenti la Dubai - pe plaja, in baruri si restaurante - nunta printului William cu Kate Middleton. 

#nunta regala, #nunta printul william kate middleton, #will si kate , #Noua zeelanda