Polonia cere un singur lucru de la aliati: Dati-ne un batalion NATO si blocam Rusia!

Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:09
16533 citiri
Polonia cere un singur lucru de la aliati: Dati-ne un batalion NATO si blocam Rusia!
Foto: Wikimedia

In asteptarea summitului NATO din luna iulie de la Varsovia, intalnire care ar putea da si o solutie de blocare a intentiilor expansioniste ale Moscovei, oficialii polonezi au o singura cerinta de la aliati.

Ministrul Apararii, Andrew Macierewicz, considera ca un batalion de trupe NATO instalat in interiorul granitelor Poloniei ar asigura o paza buna impotriva Rusiei, informeaza Defense News.

O varianta luata in discutie de catre membrii Aliantei Nord-Atlantice este instalarea a cate unui batalion de trupe NATO in fiecare tara din zona Marii Baltice: Polonia, Lituania, Letonia si Estonia.

Washingtonul a anuntat deja ca nu va deplasa mai mult de un batalion in Europa, asteptand ca si ceilalti aliati de pe continent sa contribuie la mentinerea securitatii in regiune.

Germania si Marea Britanie au anuntat ca vor contribui cu trupe la forta ce urmeaza sa fie trimisa pe flancul estic al NATO.

Ministrul Macierewicz a mentionat ca tara sa asteapta un "batalion si ceva in plus" de trupe NATO pentru a raspunde amenintarii rusesti.

Intrebat insa despre numarul soldatilor care ar trebui sa intre in componenta acestei forte de reactie, oficialul polonez a raspuns: "Nu am definit inca ce inseamna 'in plus'. Acest lucru este inca supus discutiilor".

Chestiunea instalarii unor forte suplimentare NATO in regiune este insa certa, dupa cum a dat asigurari si secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg: "Sa fiu foarte clar! Vor fi mai multe trupe NATO in Poloia dupa desfasurarea summitului".

Tensiunile intre Rusia si blocul euro-atlantic au izbucnit in martie 2014, cand Moscova a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina. La doi ani dupa, limbajul folosit in discutiile dintre cele doua tabere aminteste izbitor de cel din perioada Razboiului Rece.

Planurile recente ale Moscovei includ crearea a trei noi divizii, care sa fi pozitionate in apropierea granitei de vest a Rusiei, ca raspuns la amplasarea scutului antiracheta in Romania si a demararii unui proiect similar in Polonia.

#trupe NATO Europa de Est, #riscururi securitate Europa, #summit NATO Polonia , #NATO