NATO invita Rusia la exercitiile militare: Stim ca ne urmariti oricum!

Joi, 16 Iulie 2015, ora 11:58
5240 citiri
NATO invita Rusia la exercitiile militare: Stim ca ne urmariti oricum!
Foto: NATO

Cel mai mare exercitiu NATO din ultimul deceniu va avea si un invitat surpriza in calitate de observator: Rusia.

Liderii Aliantei Nord-Atlantice au invitat Moscova sa isi delege observatorii pentru aplicatia de amploare care se va desfasura pe intreaga durata a lunii octombrie in sudul Europei.

Oricat de ciudat ar parea, comandamentul NATO are obligatia de a adresa Rusiei o invitatie de a participa in calitate de observator la exercitiile militare de amploare, dar exista si alte motive care i-au facut pe liderii militari ai Aliantei sa recurga la acest gest, arata o postare de pe blogul Wall Street Journal.

"Ne urmareau oricum, invitati sau neinvitati!", sustine generalul german Hans-Lothar Domrose, comandant al bazei NATO din Brunssom, Olanda, facand referire la avioanele si navele rusesti care au patrulat de fiecare data in apropierea zonelor in care fortele comune NATO au efectuat exercitii.

De aceasta data, exercitiul ce se va desfasura timp de o luna in Italia, Spania si Portugalia este conceput sa puna in valoare tacticile de lupta ale fortelor aeriene, maritime si de uscat din cadrul Aliantei Nord Atlantice.

Exista o ingrijorare printre analistii militari, conform careia Rusia ar putea specula orice eroare tactica observata in timpul exercitiului.

"Suntem atat de modesti incat recunoastem ca pot fi observate si anumite erori in timpul exercitiului dar, pe de alta parte, vor vedea si ce inseamna solidaritatea din cadrul Aliantei", a explicat generalul britanic Phil Jones.

Rusii fac pe inocentii

O alta varianta vine chiar din partea comandamentului NATO care sustine ca prezenta observatorilor rusi in cadrul exercitiului de amploare din octombrie ar putea descuraja manifestarile belicoase ale Kremlinului.

Reprezentantii Rusiei din cadrul misiunii de pe langa NATO sustin ca nu au primit in mod oficial o invitatie de a participa la exercitiul Aliantei din luna octombrie.

In acelasi timp, acestia au evitat sa raspunda la acuzatiile privind tinerea sub observatie a exercitiilor anterioare derulate de NATO in Marea Neagra si in Marea Baltica.

Generalul Jones spune ca numarul tarilor care s-au inscris pentru participare in cadrul exercitiului a crescut de cand Rusia a invadat Ucraina, 30 de state asigurand o participare a aproape 36.000 de soldati pentru exercitiul NATO din toamna.

Ultimul mare exercitiu comun al fortelor aliate s-a desfasurat in Norvegia, in 2002, si a adunat peste 40.000 de soldati.

Scenariu african

Generalii din cadrul comandamentului NATO sustin ca nu au mers direct pe un scenariu inspirat de Rusia, folosind in schimb o tara fictiva din Africa.

Totusi, modelul de razboi hibrid initiat de rusi in estul Ucrainei a fost adaugat pentru a pigmenta scenariul african conceput de expertii militari din cadrul Aliantei.

Soldatii NATO vor avea de infruntat un guvern ostil, revolta populatiei indigene cazuta in plasa propagandei si atacuri cibernetice savarsite de grupari care lupta pentru guvernul "african".

"Trebuie sa fim indeajuns de agili pentru a raspunde oricarei amenintari, indiferent ca vine din sud sau din est. Ne antrenam pentru amandoua situatiile", a comentat generalul Domrose.

#exercitiu NATO 2015, #observatori Rusia exercitii militare NATO, #conflict Rusia NATO, #razboi hibrid Ucraina , #NATO