Americanii, gata de cea mai mare demonstratie de forta din ultimul deceniu. Rusii scot si ei rachetele

Marti, 25 August 2015, ora 16:51
6102 citiri
Americanii, gata de cea mai mare demonstratie de forta din ultimul deceniu. Rusii scot si ei rachetele
Foto: Wikimedia

Trupele armatei americane sunt pregatite sa debarce in sudul Europei pentru a participa la cel mai mare exercitiu amfibiu derulat de NATO in ultimii 10 ani.

Tarmurile Spaniei, Portugaliei si Italiei vor deveni un imens camp de antrenament pentru 36.000 de soldati din 30 de tari convocati in cadrul Operatiunii Trident, relateaza revista Marine Times.

Cu dedicatie

Exercitiul militar, programat in perioada 3 octombrie-6 noiembrie, va include participarea fortelor navale, aeriene, a trupelor de uscat si de infanterie marina din cadrul armatei SUA.

Operatiunea Trident pune accent pe incurajarea tarilor aliate din sud-estul Europei pe fundalul tensiunilor in crestere din estul Ucrainei si a unui comportament tot mai agresiv al Moscovei.

In timp ce tarile gazda, Italia, Spania si Portugalia, nu vad in Rusia un potential pericol, nu acelasi lucru se poate spune si despre tartile membre ale aliantei din imediata vecinatate a Rusiei, ramarca Luke Coffey, expert militar in cadrul Fundatiei Heritage din Washington.

"Realitatea este ca NATO ramane o alianta defensiva, prin aceasta intelegand ca Estonia este protejata in acelasi fel ca si Spania sau Statele Unite.

Un atac asupra Estoniei inseamna un atac asupra Spaniei, chiar daca Madridului ii convine sau nu", spune Coffey.

Misiuni comune

In cadrul masivei operatiuni, fortele militare din diferite state europene vor lucra cot la cot cu soldatii americani in simularea unor situatii reale de lupta pe tarm sau in largul apelor.

Pana acum se stie precis ca fortele tereste ale armatei americane vor avea un contingent de 2200 de soldati, la care se adauga 800 de puscasi marini.

Momentele culminante ale exercitiului NATO vor fi reprezentate de o operatiune de eliberare a unei nave spaniole captive in largul marii, urmata de o debarcare cu echipamentul greu de lupta si infiltrarea trupelor aeropurtate intr-un teritoriu ostil.

Mobilitatea trupelor, constand in debarcari rapide si inaitarea in teritoriul inamic, reprezinta cateva strategii pe care Marina Americana si Corpul Infanteriei Marine vrea sa le testeze cu aceasta ocazie.

Un astfel de exercitiu blitz se va derula in portul spaniol Rota, dupa care trupele vor inainta aproximativ 450 de kilometri in interiorul continentului.

Operatiunea Trident nu se va limita doar la participarea trupelor NATO, acesta implicand colaborarea cu 12 asociatii umanitare si ONG-uri cu activitate globala.

Propaganda europeana

In timp ce majoritatea analistilor vad in Rusia cea mai mare amenintare la securitatea regionala, reprezentantii unor guverne europene au profitat de ocazie ca sa ii asigure pe locuitori ca exercitiul este menit sa demonstreze capacitatea de a riposta impotriva valului de imigranti de la portile Europei.

"Este o retorica viciata, ceea ce conteaza este ca, la finalul Operatiunii Trident, vom avea trupe NATO mult mai bine pregatite", a comentat Luke Coffey.

Rusii dau replica

Intre timp, Moscova a programat o replica la viitorul exercitiu NATO, mobilizand 10 regimente de rachete antiaeriene in regiunile din centrul si vestul tarii, pentru un exercitiu de rutina, anunta agentia TASS.

Conform datelor prezentate de Ministerul rus al Apararii, soldatii rusi vor efectua exercitii de amplasare in pozitii de lupta, relocare a sistemelor antiaeriene, camuflaj si anti-sabotaj.

Trupele angrenate in exercitiul derulat in Rusia sunt dotate cu sisteme de rachete Topol, Topol-M si Yars, dar si cu vehicule de lupta Typhoon-M, echipate cu drone.

#exercitii militare Europa, #exercitii militare Rusia, #tensiuni NATO Rusia , #NATO

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  2. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  3. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  4. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  5. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  6. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  7. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
  8. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  9. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  10. Autostrada Moldovei. Grupul UMB și constructorul bulgar au depus la CNAIR facturi de 62 milioane euro în doar câteva zile