Statele care nu respecta dreptul european, sanctionate prin infringement

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 00:49
1174 citiri
Statele care nu respecta dreptul european, sanctionate prin infringement

Procedura de infringement, pe care Comisia Europeana a amenintat marti ca o va declansa impotriva Frantei din cauza politicii acesteia fata de romi, este principalul mijloc pe care il are la dispozitie Executivul european pentru a sanctiona state care nu respecta dreptul european, potrivit Mediafax. 

Procedura urmeaza etape foarte precise, iar statul vizat va fi deferit Curtii Europene de Justitie (CEJ), cu sediul la Luxemburg, care are posibilitatea sa decida sanctiuni.

Prima etapa a procedurii consta in transmiterea unei notificari. Comisia Europeana cere unui stat vizat sa-i prezinte, intr-o perioada determinata, observatiile sale asupra unei probleme de aplicare a dreptului Uniunii. In acest stadiu, obiectivul este conformarea voluntara a statului vizat, care are dreptul de a-si prezenta observatiile si argumentele.

In cazul in care Comisia considera ca aceste observatii nu sunt suficiente, cea de a doua etapa consta in trimiterea unui aviz motivat (opinie motivata), in care Comisia constata existenta unei infractiuni si cere statului respectiv sa puna capat incalcarii, stabilind un termen-limita in acest sens.

Opinia motivata prezinta in mod detaliat motivele care au condus Comisia la convingerea ca statul respectiv nu a respectat una dintre obligatiile care-i revin in conformitate cu Tratatul.

In lipsa unui raspuns la opinia motivata sau daca acesta este considerat nesatisfacator, Comisia poate sesiza Curtea Europeana de Justitie.

Comisia nu are obligatia sa faca acest lucru, insa, in practica, aceasta considera ca un stat care nu da curs unui aviz motivat si nu isi aliniaza legislatia interna la dreptul european trebuie sa compara in fata Curtii. 

#procedura, #infringement, #comisia europeana , #Luxemburg