Lituania vrea sa adere la zona euro in 2015

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 17:58
1579 citiri
Lituania vrea sa adere la zona euro in 2015

Lituania vrea sa adere la zona euro in 2015, a anuntat seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, fiind ultimul stat baltic care ar putea adopta moneda unica, dupa Estonia in 2011 si Lituania in 2014, transmite Xinhua.

"Autoritatile lituaniene si-au exprimat intentia de a adopta euro la 1 ianuarie 2015", a anuntat Jeroen Dijsselbloem dupa reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, de la Bruxelles.

Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana vor publica in iunie raportul de convergenta, care arata daca un stat membru al UE indeplineste criteriile necesare adoptarii euro, a anuntat seful Eurogrupului.

In 14 ianuarie, premierul lituanian, Algirdas Butkevicius, a reafirmat angajamentul Guvernului sau de a adopta moneda euro in 2015, precizand ca va demisiona daca Lituania nu va adera la euro peste un an.

Incepand cu 1 ianuarie 2014, zona euro a ajuns la 18 membri, odata cu aderarea Letoniei, care a devenit a patra tara fosta comunista din zona euro, dupa Slovacia, Slovenia si Estonia.

Potrivit unui recent sondaj, aproximativ 55% dintre lituanieni se opun adoptarii euro, iar 41% sunt in favoarea trecerii la moneda unica. Cetatenii lituanieni se tem ca dupa adoptarea euro va avea loc o crestere a preturilor. Aceleasi ingrijorari au aparut si in tarile vecine, Letonia si Estonia, in momentele cand au aderat la zona euro.

Potrivit economistilor, Lituania, tara cu trei milioane de locuitori si a carei moneda este deja legata de euro, are sanse mari sa respecte pana in 2015 toate criteriile prevazute in tratatul de la Maastricht.

Presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, s-a declarat recent optimist ca cea de-a treia tara baltica va adera la moneda unica.

"Ma astept ca Lituania sa devina anul viitor cea de 19-a tara membra a zonei euro, incheind astfel aderarea la euro a tarilor baltice", a declarat Herman Van Rompuy.

#Lituania zona euro, #state zona euro, #zona euro 2015 , #Lituania

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  2. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune
  3. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  4. Creștere uriașă a salariului piloților de la Tarom după protestul de luni. Au obținut și o diurnă mai mare
  5. Industria de bunăstare prinde avânt în România. Un trend cunoscut ascunde nereguli imense
  6. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  7. Soluția extremă a unui cunoscut analist economic: Copiii să muncească de la 16 ani, toată lumea să lucreze până la 75 de ani. “Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională”
  8. Un nou glonț tras de Bruxelles în piciorul economiei europene? Marii producători de automobile trag semnalul de alarmă
  9. Începe haosul! Se închide traficul de pe Valea Oltului. Care sunt rutele ocolitoare și variantele cu trenul
  10. Bucureștiul va avea un drum expres: "Era o stradă îngustă din pământ, plină de gropi și noroaie." Cum arată acum Valea Largă, din Sectorul 6 VIDEO