Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Japonia vrea sa cumpere titluri de stat chineze

Japonia vrea sa cumpere titluri de stat chineze


Japonia se afla in discutii cu China pentru achizitia obligatiunilor de stat chineze, a declarat Ministrul de Finante japonez, Jun Azumi.

"Cred ca este un beneficiu reciproc pentru cele doua tari sa investeasca unul in datoria altuia. Asta nu inseamna ca abandonam euro sua dolarul ci ca adaugan yuanul pentru a ne aprofunda relatia", a mai adaugat acesta, potrivit Bloomberg.

Premierul japonez Yoshihiko Noda a precizat in septembrie 2012 ca Japonia ar trebui sa aiba capacitatea de a investi pe piata din China dat fiind faptul ca statul chinez cumpara datorii japoneze.

Japonia detine 1220 de miliarde de dolari din rezerbele de valuta, ocupand al doilea loc, dupa China. Noda va discuta la sfarsitul acestei luni cu omologul sau chinez despre achiztiile de obligatiuni, adaugand faptul ca guvernul japonez nu a luat inca o decizie finala in aceasta chestiune.

"Este un pas inainte pe calea internationalizarii de yuani. Acest lucru arata ca yuanii devin din ce in ce mai atractivi. Cu toate acestea, cota ar putea fi destul de mica, deoarece China va fi precauta si nu va permite guvernelor straine sa investeasca prea mult in titluri de stat chineze", a declarat Liu Dongliang, analist senor la China Merchants Banks.

Ziarul Nikkei a raportat astazi ca Japonia s-a aflat in discutie cu China pentru a cumpara datoria. Aceasta decizie de a cumpara datoria publica denominata in yuani vine intr-un moment in care investitorii cauta alternative la datoriile europene si americane, mai ales ca SUA si-a pierdut rating-ul AAA in luna august.

De asemenea, bancile centrale din Thailanda si Nigeria planuiesc sa cumpere yuani de vreme ce criza economica globala a limitat ratele dobanzilor in SUA si Europa

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1006 ori