"Incident grav" la centrala nucleara de la Fukushima

Miercuri, 21 August 2013, ora 09:10
3042 citiri
"Incident grav" la centrala nucleara de la Fukushima

Autoritatea de reglementare nucleara din Japonia a evaluat miercuri la "nivelul 3", ce corespunde unui "incident grav" pe scara internationala a evenimentelor nucleare (INES), o scurgere de 300 de tone de apa puternic radioactiva care s-a produs in ultimele zile la centrala Fukushima.

In acest clasament, nivelul 3 pe scara de la 0 la 7 corespunde unei "scurgeri a unei cantitati mari de materie radioactiva in interiorul instalatiei". Accidentul de la Fukushima din 11 martie 2011 ramane in ansamblul sau clasat la nivelul 7, cel mai ridicat, ce corespunde unor "efecte considerabile asupra sanatatii si mediului".

Totusi, inainte de a lua o decizie difinitiva, autoritatea a hotarat, in cadrul unei reuniuni de miercuri dimineata, sa ceara parerea privind pertinenta acestui clasament Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) si sa se pronunte dupa primirea raspunsului din partea acesteia.

De mai multe zile, dintr-un rezervor de stocare a apei partial contaminate instalat in mijlocul altor catorva sute s-au scurs 300 de tone de apa radioactiva, care s-a raspandit pe si in solul centralei nucleare.

Scurgerea a fost descoperita inca de luni

Radioactivitatea masurata la aproximativ 50 de centimetri deasupra acestor balti era de aproximativ 100 de milisieverti pe ora, potrivit companiei care administreaza centrala, Tokyo Electric Power (TEPCO).

Un lucrator care s-ar expune acestui nivel al acumula intr-o ora doza maxima autorizata in cinci ani in prezent in Japonia, pentru angajatii din sectorul nuclear.

Apa a fost descoperita luni, in jurul orei 09.50 (03.50 ora Romaniei). TEPCO a reusit, marti, sa localizeze cu precizie rezervorul din care se scurge apa. In cisterna au ramas aproximativ 670 de tone, o cantitate pe care compania a inceput sa o pompeze pentru o transfera intr-un rezervor intact.

TEPCO incearca, de asemenea, sa recupereze apa raspandita pe sol si care s-a infiltrat partial.

Un litru din aceasta apa contine aproximativ 80 de milioane de becquereli de strontiu si alte elemente radioactive care degaja raze beta.

Aceasta scurgere este un incident suplimentar in lunga serie de probleme de gestionare a apei contaminate, provenite in parte de la stropirea reactoarelor avariate, un mijloc de racire indispensabil pentru a se evita incalzirea combustibilului topit.

Aceasta scurgere din rezervor este pana in prezent unul dintre cele mai grave incidente produse de cand centrala a fost considerata stabilizata, respectiv din decembrie 2011, cand reactoarele au fost declarate in "stare de oprire la rece".

#accident nuclear Japonia, #scurgeri nucleare Fukushima, #incident grav Fukushima, #pericol centrale nucleare , #Japonia