Economia mondiala nu isi va reveni pentru inca doi ani

Luni, 10 August 2009, ora 14:05
1515 citiri
Economia mondiala nu isi va reveni pentru inca doi ani

Lumea a scapat de o a doua Mare Criza, insa va mai dura cel putin doi ani pana cand economia mondiala se va redresa complet, a estimat luni Paul Krugman, castigator al premiului Nobel pentru economie, prezent la Kuala Lumpur, relateaza AFP, transmite NewsIn.

Dupa ce perioada cea mai dificila a crizei economice a trecut, lumea se confrunta cu o perioada de stagnare economica durabila, comparabila cu "deceniul pierdut" prin care a trecut Japonia in anii 1990, a adaugat acesta cu ocazia unui forum international din Kuala Lumpur.

"Cum vom iesi din criza? Raspunsul este unul tehnic - doar Dumnezeu stie. Ducem lipsa de modele de urmat", a precizat Krugman, profesor la prestigioasa universitate americana Princeton.

In trecut statele isi puteau reveni rapid prin intermediul exporturilor, a adaugat acesta insa "am aveam nevoie sa gasim o alta planeta unde sa exportam, altfel nu vom putea sustine revenirea economica prin exporturi, in contextul extinderii pe plan mondial a crizei, lucru ce inseamna ca suntem intr-o situatie destul de dificila", a adaugat acesta.

Krugman estimeaza ca este improbabil ca alte solutii - cresterea cheltuielilor de consum, a investitiilor companiilor si revenirea sectorului imobiliar - sa poata sustine revenirea economiei americane sau a celei mondiale.

"Se pare ca am evitat o a doua Mare Criza", a declarat Krugman, facand referire la criza economica din 1929.

"Sunt convins ca o redresare totala nu va putea avea loc pentru cel putin inca doi ani, posibil mai mult", a adaugat acesta.

In varsta de 55 de ani, Krugman este profesor de economie si relatii internationale la Universitatea Princeton si este renumit pentru teoriile sale in domeniul "noului comert" si al crizelor valutare, fiind considerat unul dintre cei mai influenti 50 de economisti ai lumii contemporane.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie, #criza, #mondiala, #recesiune , #Japonia