Italia, somata sa finalizeze planul de reducere a cheltuielilor bugetare

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 18:40
1188 citiri
Italia, somata sa finalizeze planul de reducere a cheltuielilor bugetare

Liderii europeni fac presiuni asupra premierului italian, Silvio Berlusconi, pentru a specifica modul in care va reduce cheltuielile bugetare si modul in care isi poate atinge toate obiective propuse astfel incat parlamentarii germani sa poata vota cat mai rapid un pachet de salvare.

"Italia trebuie sa-si sustina angajamentele cu actiuni specifice si sa vina cu un calendar clar", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Amadeu Altafaj, dupa o sedinta de cabinet in Italia.

Factorii de decizie politica, presati de catre politicienii si investitorii din intreaga lume, se lupta sa elaboreze un plan de salvare a regiunii prin care sa previna contagiunea crizei si prin care sa readuca increderea pe pietele europene.

"Pachetul va reprezenta o schimbare semnificativa in ceea ce priveste criza datoriilor europene, dar acest lucru nu inseamna ca actuala criza s-a terminat. Scopul este sa convingem factorii de decizie sa faca ceea ce este necesar. Europenii au o sarcina mult mai complicata decat oricine", a declarat Erik Nielsen, economist-sef la Unicredit SpA.

Datoria Italiei insumeaza mai mult de 2000 de miliarde de dolari, reprezentand aproximativ 120% din PIB.

BCE a reusit sa achizitioneze obligatiuni italiene in urma cu doua luni pentru a mentine costurile de creditare.

Premierul Italian si-a aratat angajamentul pentru o rigoare fiscala, declarand ca Italia isi va onora obligatiile referitoare la datoria publica.

De asemenea, cancelarul german, Angela Merkel a atras atentia asupra faptului ca Italia are un nivel foarte ridicat al datoriei, care trebuie redus, intr-o mare masura, in urmatorii ani.

#criza italia, #plan austeritate italia, #plan reducere cheluieli italia, #pahet salvare zona euro , #Italia