Austeritatea scoate mii de oameni in strada la Roma. Somajul a atins un record istoric

Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 13:09
1886 citiri
Austeritatea scoate mii de oameni in strada la Roma. Somajul a atins un record istoric

Pe fondul somajului fara precedent din Italia, mii de oameni au ocupat din nou strazile Romei, dupa amplele manisfestatii din 2011. Forte importante de ordine au fost mobilizate, in contextul in care sunt asteptati 20.000 de oameni.

"Vom asedia orasul", striga cativa studenti din coloana care traverseaza centrul capitalei. "Protestam fata de o austeritate care ingenuncheaza tara", a explicat Piero Bernocchi, de la sindicatul autonom Cobas. Pentru el, aceasta politica "nu si-a atins scopul care era reducerea datoriei, in timp ce clasa politica isi mentine privilegiile", a adaugat el.

Potrivit ultimelor cifre publicate, somajul in Italia a atins 12,2 la suta din populatia activa in august. Acesta este nivelul cel mai ridicat de la infiintarea statisticilor privind somajul, atat lunare (2004), cat si trimestriale (1977).

Organizatorii au afirmat ca printre cei asteptati la proteste, se afla si militanti pentru drepturile imigrantilor sau dreptul la locuinte, precum si opozanti ai proiectului de tren de mare viteza Lyon-Torino, "No-Tav" (treno alta velocità).

"Avem dreptul la locuinte in calitate de italieni. Se varsa lacrimi de crocodil pentru mortii din Lampedusa si noi suntem lasati in strada", a declarat presei unul dintre manifestanti, Aboubakar Soumahoro.

2011, un an marcat de proteste violente

In 2011, incidente violente au izbucnit in timpul unei manifestatii la Roma, cu ocazia zilei mondiale a "indignatilor" si numeroase ciocniri au avut loc in timpul manifestatiilor No-Tav din nordul Italiei.

Potrivit presei, manifestantii vor incerca sa ocupe cladiri si hoteluri, pentru a protesta fata de lipsa de locuinte pentru familiile defavorizate, lovite din plin de recesiune, cea mai indelungata din Italia de dupa razboi.

Paisprezece persoane au fost arestate la inceputul manifestatiei. Politia a confiscat lanturi, caschete, bate de base-ball si un cutit.

Intre 3.000 si 4.000 de membri ai fortelor de ordine au fost mobilizati si mai multe magazine au fost inchise de teama incidentelor.

Unii manifestanti au petrecut noaptea campand in marea piata a bazilicii Sfantul Ioan din Latran (San Giovanni in Laterano), dupa o manifestatie sindicala insotita de o greva in transporturi, vineri.

#proteste Italia, #austeritate italia , #Italia