Irlanda a reintrat in recesiune, pentru prima data din 2009

Joi, 27 Iunie 2013, ora 17:04
1459 citiri
Irlanda a reintrat in recesiune, pentru prima data din 2009

Irlanda a reintrat in recesiune, pentru prima data din 2009, dupa revizuirea in scadere a datelor din 2012, indicand ca redresarea tarii in urma crizei financiare va fi mult mai lenta decat s-a estimat initial.

Produsul Intern Brut al Irlandei s-a contract cu 0,6% in primul trimestru din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, cand declinul a fost de 0,2%, conform datelor revizuite publicate joi de autoritatile de la Dublin. Irlanda a inregistrat astfel trei trimestre succesive de declin al economiei si a reintrat in recesiune, pentru prima data din 2009, transmite Reuters.

In 2012, economia irlandeza a crescut cu doar 0,2%, fata de 0,9% cat s-a anuntat initial, deoarece exporturile au incetinit in a doua parte a anului, in urma recesiunii din zona euro.

Guvernul are ca obiectiv o crestere de 1,5% in acest an si revenirea la un nivel comparabil cu cel din 2011, cand avansul a fost de 2,2%.

Salvata de UE, BCE si FMI la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala.

Dar Irlanda are unul din cele mai ridicate deficite bugetare din Europa si a anuntat masuri de reducere a cheltuielilor si majorare a taxelor.

In 18 iunie, Fondul Monetar International a aprobat eliberarea unei transe de 1,27 miliarde de dolari pentru Dublin, apreciind ca economia Irlandei a crescut modest pentru al doilea an consecutiv dar tara este in grafic pentru a indeplini conditiile impuse in schimbul asistentei financiare.

Pana acum, Irlanda a beneficiat de fonduri de 27,79 miliarde de dolari de la FMI, deoarece a reusit sa tina sub control deficitul bugetar si sa imbunatateasca situatia economiei. Datoria publica ar urma sa ajunga la un nivel record in acest an iar cresterea economiei ar urma sa se accelereze anul viitor.

Rata somajului ramane ridicata, la 13,7%, si un sfert din imprumuturile bancilor "sunt credite neperformante iar pierderile persista, afectand acordarea de noi imprumuturi", se arata in raportul FMI.

Irlanda s-a angajat sa reduca cheltuielile si sa majoreze taxele cel putin pana in 2015, dupa ce a incheiat, in noiembrie 2010, un acord pentru obtinerea unui ajutor international in valoare de 85 de miliarde de euro din partea UE si FMI, ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008, ce i-a devastat sectorul bancar.

La acea data, deficitul bugetar atinsese 32% din PIB. Irlanda a respectat disciplina bugetara impusa de FMI si Uniunea Europeana care i-au acordat in repetate randuri calificative pozitive pentru programul sau de redresare economica.

#recesiune Irlanda, #criza economica Irlanda, #crestere economica Irlanda, #scadere PIB Irlanda , #Irlanda