Iranul a inceput sa plateasca achizitiile de cereale cu aur si petrol

Joi, 09 Februarie 2012, ora 22:25
2046 citiri
Iranul a inceput sa plateasca achizitiile de cereale cu aur si petrol

Iranul a inceput sa faca achizitii de cereale pe care le plateste cu aur si petrol, si a folosit yeni pentru achitarea unei cantitati mari de grau, intensificand astfel eforturile de evitare a sanctiunilor occidentale care sufoca importurile de alimente ale tarii, potrivit unor exportatori europeni.

Statul iranian a cumparat cel putin 200.000 de tone de grau cu livrare imediata, de la furnizori privati, majoritatea australieni, dar unii traderi au spus ca o parte din aceasta cantitate ar putea proveni din Statele Unite.

Iranul a mai achizitionat, in ultimele doua zile, circa 200.000 de tone de grau brazilian si aproximativ 200.000 de tone de grau german, au spus traderii, care nu au putut da detalii referitoare de mijloacele de plata.

Noile sanctiuni financiare impuse de la inceputul acestui an statului iranian, din cauza programului sau nuclear, au limitat drastic capacitatea acestuia de a obtine finantare in euro si dolari, obligand autoritatile de la Teheran sa caute solutii alternative de plata pentru alimentele de baza.

Traderii cred ca guvernul iranian s-a folosit de companii din Elvetia capabile sa se finanteze in Asia si a folosit contracte in yeni pentru a plati achizitiile de cereale din Australia.

"Traderii multinationali par sa treaca rapid la plati in alte monede, la contracte barter cu petrol sau la plati in aur, pentru care au expertiza", a declarat un trader european.

El a adaugat ca tranzactiile de cereale cu Iranul au fost serios afectate, dar continua.

#Iran plati cereale, #Iran aur, #Iran petrol, #Iran cereale , #Iran