STATUL NU MAI ESTE BUN: Corporatiile VOR SA CONDUCA lumea

Duminica, 10 Iulie 2011, ora 00:58
5249 citiri
STATUL NU MAI ESTE BUN: Corporatiile VOR SA CONDUCA lumea

Concentrarea puterii in mainile unei singure persoane sau institutii nu prevesteste nimic bun. Ce se intampla cand puterea incape pe mana corporatiilor?

Companiile au inceput sa cucereasca anumite domenii, pe care le controleaza dupa bunul plac, ghidandu-se dupa principiul profitului.

Iata cateva dintre cele mai importante astfel de domenii, identificate de Cracked.com.

Domeniul militar

Cand armata americana a inceput sa duca lipsa de soldati si tehnologie, a apelat cateva companii private pentru ajutor.

Doua dintre acestea, Blackwater si DynCorp, au primit contracte imense, nu fara a fi implicate in scandaluri.

Din 2000 si pana acum, Blackwater a primit contracte de 600 de milioane de dolari de la CIA si peste un miliard de dolari de la guvernul american.

De altfel, 90% din veniturile Blackwater vin din acesta directie. Ce face compania cu banii? Investeste in antrenarea propriilor soldati. Problema e ca acestia nu sunt supusi legii militare.

Dupa retragerea trupelor americane din Irak, numarul companiilor cu care SUA va semna contracte pentru paza si protectie pe teritoriul irakian se va tripla.

Inchisori

In spatele privatizarii sta ideea ca mediul privat se poate dovedi mai eficient decat statul. In aceasta logica, privatizarea inchisorilor nu ar fi o idee foarte rea.

Numai ca o societate ar trebui sa isi doreasca mai putini oameni inchisi. O companie privata isi doreste cat mai multi, pentru a-si mari veniturile.

Corporatia de Corectie Americana, o companie listata la bursa, care face profit pe baza oamenilor inchisi, a facut lobby pentru ca o legea imigrantilor sa fie modificata in favoarea ei.

In Arizona, un imigrant cu varsta mai mare de 14 ani este obligat sa poarte tot timpul la el actele de imigrare. Daca este prins fara, risca 20 de zile in inchisoare. In Arizona, exista 460.000 de imigranti ilegali.

Domeniul informatiei

Nu putine sunt cazurile in care continutul editorial al unui post de stiri este influentat de companii.

Un reporter Fox News a fost concediat, dupa ce a refuzat sa "corecteze" un material in care acuza o importanta companie agricola americana ca ar folosi un hormon animal de crestere, interzis in toata lumea.

Un altul a suferit aceeasi soarta, dupa ce postul la care lucra a refuzat sa difuzeze un material despre conditiile de munca la Nike.

Educatia

Gigantii petrolieri, printre care British Petroleum si Chevron, fac donatii importante catre universitatile americane.

ExxonMobil a donat 225 de milioane de dolari Universitatii Stanford pentru a finanta o cercetare in domeniul reducerii emisiilor de noxe.

BP a dat 500 de milioane de dolari pentru dezvoltarea tehnologiilor verzi.

Dar toate astea, cu niste conditii. Cea mai importanta a fost ca in comisia care decide cine va primi finantare sa se afle numai oameni din industria petrolului.

#corporatie, #putere, #stat, #sua , #Irak