Irakul vrea un pret ridicat pentru petrol

Luni, 09 Martie 2009, ora 09:40
981 citiri
Irakul vrea un pret ridicat pentru petrol

Ministrul irakian al petrolului, Hussain al-Shahristani, a declarat sambata ca pretul petrolului nu poate continua sa fie la un nivel atat de scazut si ca OPEC ar putea analiza o reducere a productiei la urmatoarea intrunire de la Viena, relateaza Reuters.

"Pretul petrolului nu poate continua sa se situeze la un nivel atat de scazut. Piata petrolului si-a revenit incet si treptat in ultimele doua luni. Speram ca tendinta va continua", a declarat Shahristani in capitala Iordaniei.

"Producatorii din cadrul OPEC ar putea lua in considerare o scadere a productiei, in cazul in care exista un surplus si cerere insuficienta", a adaugat acesta. Unele tari din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au indicat deja ca exista posibilitatea unei coborari a productiei, pentru a sustine pretul petrolului, la intrunirea din 15 martie.

OPEC a decis din septembrie sa coboare productia cu 4,2 milioane barili/zi, circa 5% din cererea zilnica de petrol, pentru a sustine preturile si pentru a compensa cererea din ce in ce mai scazuta. Pretul petrolului a crescut vineri cu peste 4%, in contextul in care perspectivele unei noi coborari a cererii au compensat efectul datelor economice negative despre Statele Unite.

"Pana in prezent, cantitatea produsa depaseste cererea. Ne confruntam cu o scadere drastica a cererii si, de aceea, nu avem alta solutie decat sa scadem productia", a spus Shahristani.

El a mai spus ca producatorii de petrol ce nu fac parte din OPEC au nevoie de un pret al barilului de peste 70 dolari pentru a continua sa produca. "Daca pretul se va mentine sub 70 dolari/baril, multe campuri din afara OPEC isi vor inceta activitatea, pentru ca nu pot produce in pierdere", a explicat Shahristani. 

#cerere, #petrol, #productie , #Irak